Senator rus: Viitorul aşa-zis „Fort Trump” din Polonia va deveni imediat o ţintă a Kremlinului

Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017. (Natalia Dobryszycka/AFP/Getty Images)

Un senator rus a avertizat săptămâna aceasta că armata rusă ar putea lua în vizor o bază militară americană care ar putea fi construită în Polonia, în apropierea graniţei cu Rusia, dacă Washingtonul şi Varşovia continuă acest plan, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS. Baza a fost numită, neoficial, „Fort Trump”.

Franţ Klinţevici, un membru al Parlamentului rus, a declarat: „Dacă va fi cu adevărat creată o structură pe teritoriul polonez, atunci aceasta va deveni imediat o ţintă pentru o lovitură. Acestea sunt regulile războiului”, a precizat TASS, citând ziarul Izvestia.

Înfiinţarea bazei „Fort Trump” va fi un pas iresponsabil care doar va amplifica tensiunile regionale, a declarat senatorul, adăugând că propunerea Poloniei este „periculoasă” şi „nejustificată economic”.

Conform TASS: „Varşovia şi Washington se află în consultări active privind înfiinţarea unei baze militare americane în Polonia, care ar putea fi localizată în Orzysz, în apropiere de Kaliningrad, o enclavă strategică a Rusiei. Potrivit surselor, viitorul avanpost militar american ar trebui să protejeze Polonia dar şi Letonia, Lituania şi Estonia de ameninţările externe. Conform planului, o brigadă de tancuri americane va fi desfăşurată la potenţiala bază din Polonia. Alte amplasamente pentru eventuala bază ar fi Zagan şi Drawsko Pomorskie, care sunt de asemenea evaluate”.

Administraţia preşedintelui polonez Andrzej Duda a invitat SUA să înfiinţeze o bază militară în apropierea graniţei cu Rusia şi a sugerat că aceasta ar putea fi denumită „Fort Trump”.

Luna trecută, un post de radio de stat (Radio Polonia) a relatat că ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, urma să poarte discuţii despre „Fort Trump” în cursul vizitei întreprinse în SUA la acea dată.

Conform Radio Polonia:

„Błaszczak a afirmat la acea vreme că i s-a spus că există susţinere pentru o nouă bază militară permanentă americană în Polonia. Błaszczak a declarat reporterilor că este optimist în privinţa discuţiilor legate de înfiinţarea a ceea ce diverşi oficiali şi mass media au numit „Fort Trump”, în Polonia.

„Polonia deja găzduieşte soldaţi americani în regim de rotaţie ca parte a NATO şi secţiunea poloneză a scutului antirachetă american din Europa este construită la Redzikowo, în nordul ţării. Parlamentarul polonez Adam Bielan a afirmat săptămâna trecută că o decizie privind o posibilă nouă prezenţă permanentă a trupelor americane în Polonia va fi luată probabil anul viitor.

În contextul temerilor legate de noi agresiuni ruseşti după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a decis în iulie 2016 să desfăşoare prin rotaţie patru batalioane multinaţionale în Polonia şi statele baltice.

Avertizările împotriva „Fort Trump” au fost făcute pe fondul tensiunilor amplificate între Rusia şi NATO din cauza deciziei Kremlinului de a confisca trei nave militare ucrainene şi membrii echipajelor acestora în Strâmtoarea Kerci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe