Senatori sufletişti resping legea câinilor vagabonzi

O femeie isi mananca salata sub privirile insistente ale unui caine rasa Samoyed.
O femeie isi mananca salata sub privirile insistente ale unui caine rasa Samoyed. (ADRIAN DENNIS / AFP / Getty Images)

Legea câinilor maidanezi nu va intra în vigoare aşa ne-am fi aşteptat cu toţi.

Periplul... legal.. al legii nu s-a terminat. Cei care îşi doreau ca legea să fie pusă cât mai repede în aplicare, să îşi ia gândul. Va mai dura. Actul normativ ce trebuia să fie trimis preşedintelui Băsescu spre promulgare a fost trimis nu la Cotroceni ci la Curtea Constituţională a României (CCR). Legea a fost (din nou) contestată de un grup de senatori.

Un grup de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD şi PDL au sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege de modificare a OUG 155/2001 privind câinii comunitari, proiect cunoscut opiniei publice ca "Legea-Eutanasierii-Câinilor- Maidanezi-votată-la-câteva-zile-după-moartea-lui-Ionuţ-băiatul-de-4 ani-omorât-de- câini- în- cartierul-Tei."
Sesizarea către CCR este semnată, printre alţii, de Călin Popescu Tăriceanu (PNL), Haralambie Vochiţoiu (lider grup PP-DD) , Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Ioan Ghişe (PNL), Cătălin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isăilă (PDL).
Senatorii au explicat că vor să evite un "Auschwitz al câinilor", vor să evite ca românii să se transforme, în ochii Uniunii Europene, în torţionari ai câinilor vagabonzi. Nu este normal, s-au pus de acord aleşii ţării, ca oamenii să fie mâncaţi de maidanezi dar nici nu trebuie ca Bucureştiul să miroasă a carne arsă de câini. Trebuie să ne gândim la ce cred Europenii despre noi.
Vorbind despre motivaţiile care au stat la baza contestării legii câinilor maidanezi, unul dintre semnatarii contestaţiei, senatorul PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, citat de Agerpres, explica:

"Noi spunem aşa: în stradă nu trebuie să mai rămână niciun câine pentru a nu mai pune în pericol vieţile noastre şi ale copiilor noştri, dar în acelaşi timp trebuie să ne ferim de a reacţiona la nivel global prin ucideri din acestea colective cum sugerează această lege. Noi am semnat şi eu personal am semnat pentru că în România nu vreau să văd zeci de mii de cadavre de câini. Nu vreau să miroase ca la Auschwitz a carne arsă, ci vreau să găsim pe banii pe care trebuie să-i luăm înapoi de la cei care i-au furat şi pe banii pe care-i aloca, banii noştri, soluţii să ne punem vieţile la adăpost şi în acelaşi timp România să rămână o ţară fără câini vagabonzi"
Domnul Vochiţoiu nu a precizat în cât timp estimează că se vor recupera banii [alocaţi sterilizărilor n.r.] furaţi de la cine i-a furat şi în cât timp de la recuperarea banilor estimează dumnealui că PP-DD o să rezolve problema câinilor vagabonzi. Sau, cel puţin, această veste încă nu s-a publicat.

Vochiţoiu a explicat că, unul dintre motivele pentru care el şi colegii săi de partid au contestat legea câinilor vagabonzi, este faptul că şi-au dorit să protejeze imaginea ţării în exterior. Vochiţoiu le-a mai adus la cunoştinţă românilor şi faptul că senatorii PP-DD sunt cei mai sufletişti dintre senatori.

"Cei mai mulţi [semnatari ai contestaţiei către CCR] au fost de la PP-DD şi asta ne arată încă o dată că suntem oamenii cei mai sufletişti şi care avem o soluţie europeană, repet, pentru că în România să nu mai fie picior de câine vagabond pe stradă pentru a ne pune viaţa în pericol, dar în acelaşi timp nu vrem să fim catalogaţi ca o ţară de oameni fără suflet care eliminăm o specie care ne este inferioară. Până la urmă pentru drama lui Ionuţ şi pentru celelalte drame tot oamenii sunt de vină şi nu animalele", a declarat Vochiţoiu.

Agerpres a publicat extrase din scrisoarea senatorilor către CCR. Pentru cei cu pregătire în domeniul legislativ, redăm unul dintre fragmentele publicate de Agerpres:
"Forma în care actul normativ a fost adoptată diferă fundamental, atât în ceea ce priveşte concepţia, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul, de cea adoptată de Senatul României la data de 12.03.2013. Printr-un Raport comun din 10.09.2013 al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor (comunicat chiar în ziua adoptării legii în plenul Camerei), sunt aduse modificări de esenţă legii, existând diferenţe semnificative între prevederile art. 4, 7 şi 11 etc. în cazul celor două forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopţie a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiţii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizaţiile neguvernamentale într-o etapă importantă şi sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân (eutanasia) etc."
Ce va zice CCR?

CCR a mai respins o dată proiectul de lege cu privire la eutanasierea câinilor vagabonzi, la începutul lui 2012. Proiectul de lege prevedea eutanasierea câinilor în termen de 30 de zile de la ridicarea lor pe străzi şi fusese votat de Camera Deputaţilor în 22 noiembrie 2011. Senatorii miloşi l-au trimis şi atunci la CCR.

CCR a declarat legea privind câinii vagabonzi ca neconstituţională, a propus o serie de amendamente, după care a trimis-o înapoi în Parlment. Unde legea a zăcut până acum 6 zile, fiind scoasă din nou la lumină după ce un copil a fost omorât de câini.

Imaginaţia naşte filme horror

În 2012, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR) , Antonie Zegrean, declara "(..) eutanasierea nu este un lucru normal, este împotriva demnităţii umane. Imaginaţi-vă un câmp imens pe care sunt 200.000 de câini şi câţiva oameni care îi omoară. Aţi vrea să vă uitaţi acolo, să vedeţi imaginea asta? Aţi vrea să fiţi unul dintre cei care îi omoară? Deci este vorba nu doar despre demnitatea omului care se uită, ci şi despre cea a celui care este pus să facă acest lucru. Dar nu ăsta este neapărat motivul constituţional, ăsta este un altfel de motiv, este un motiv pe care o să-l înţeleagă cine poate să-l înţeleagă.”

Câinii vagabonzi din Bucureşti nu au înţeles motivul preşedintelui CCR. Necunoscând bine legislaţia ţarii, nici criteriile etice care l-au motivat pe dl Zegrean, câinii protejaţi de CCR nu s-au sfiit să îl omoare pe Ionuţ.

Finalmente, după ce câinii şi-au făcut treaba, Camera Deputaţilor a adoptat cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri, legea câinilor maidanezi.

Legea a fost adoptată la 8 zile după ce Ionuţ Anghel a murit ca urmare a unei hemoragii externe masive, cauzate de sute de muşcături de câini şi reglementează condiţiile în care pot fi eutanasiaţi maidanezii, aflaţi cu zecile de mii pe străzi. Faptul că Bucureştiul are un număr atât de mare de câini se explică, afirmă activiştii pentru drepturile câinilor, şi nu numai ei, prin faptul că sterilizarea câinilor nu s-a aplicat. Edilii locali şi-ar fi însuşit banii pentru sterilizare, iar câinii au rămas nesterilizaţi pe străzi. Unde au făcut mulţi pui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne