Senatorul Şerban Mihăilescu, în vizită la DNA în dosarul achiziţiilor IT

Senatorul Şerban Mihăilescu
Senatorul Şerban Mihăilescu (Epoch Times România)

Senatorul Şerban Mihăilescu, poreclit şi „Miki Şpagă”, a fost chemat joi la DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul de corupţie care vizează contractele încheiate de Guvern în vederea achiziţionării de sisteme şi echipamente informatice, relatează Gândul.info

Săptămâna trecută, DNA a deschis cel mai mare dosar pe achiziţiile din IT din România, cu o valoare a contractelor investigate care depăşeşte 1 miliard de euro. Suspiciunile de corupţie vizează perioada 2001 - 2013, când s-au încheiat şi derulat patru contracte parafate de Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Interne şi Secretariatul General al Guvernului.

Procurorii au dispus deja începerea urmăririi penale in rem pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită şi abuz în serviciu. Cel mai mare contract investigat de DNA este cel privind securizarea frontierelor, a cărui valoare se ridică la circa 700 de milioane euro.

Şerban Mihăilescu, fost şef al Secretariatului General al Guvernului, va răspunde întrebărilor procurorilor DNA referitoare la unul din contractele încheiate în timpul guvernării lui Adrian Năstase privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

Anterior au fost anchetaţi o serie de alţi demnitari, printre care şi ministrul Mihnea Costoiu, actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, un alt fost şef al SGG Eugen Bejinariu, dar şi unul dintre foştii şefi ai Microsoft România. De altfel, procurorii DNA i-ar putea audia şi pe foştii premieri Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase, precum şi nouă miniştri, sau ex-secretari de stat.

DNA a informat la 10 iulie că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au demarat cercetări în dosarul constituit ca urmare a sesizării Corpului de Control al primului-ministru din 21 mai 2013.

"Obiectul sesizării l-a constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au încheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ", a anunţat DNA.

Potrivit gândul.info, lista achiziţiilor supuse verificărilor este următoarea:

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland, prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009;

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), în valoare de 96 milioane EURO, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EURO, contract în derulare).

- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane EURO (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

- Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534 milioane EURO (extins în 2009 cu 200 milioane EURO).