Senatul respinge cererea lui Băsescu de reexaminare a legii care îi protejează pe medicii corupţi

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În ciuda nemulţumirilor manifestate de preşedintele Traian Băsescu, senatorii au decis, miercuri, scoaterea medicilor din rândul funcţionarilor publici, respingând astfel cererea de reexaminare prin care şeful statului a solicitat Parlamentului să revină asupra deciziei, argumentând că o astfel de prevedere ar avea ca efect scutirea ori diminuarea răspunderii penale a acestora.

Potrivit Realitatea.net, Senatul şi-a însuşit raportul de respingere transmis plenului de membrii Comisiei pentru sănătate la cererea de reexaminare a ordonanţei de urgenţă care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Şeful statului a criticat articolul care prevede că "având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia".

"Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale, care consideră funcţionar public 'orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public'", precizează Traian Băsescu.

Şeful statului consideră că, prin această modificare, "medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale".

Traian Băsescu a argumentat că prin aceste prevederi legiuitorul afectează protecţia penală acordată unor valori sociale deosebit de importante şi subliniază că politica penală a statului trebuie să promoveze intensificarea eforturile în materia combaterii corupţiei şi nu subminarea acestor eforturi prin scutirea ori diminuarea răspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale. Totodată, preşedintele susţine că astfel de modificări contravin angajamentelor asumate de România faţă de instituţiile internaţionale şi europene, precum şi recomandărilor Comisiei Europene privind Programul naţional de reformă al României pentru anul 2014.

De cealaltă parte, membrii Comisiei pentru sănătate au propus respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui, motivând că profesia de medic este "liberală prin excelenţă".

"Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcţionar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relaţie autentică cu pacientul. Independenţa profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalaţi cu funcţionari publici", reiese din raportul comisiei.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului a precizat că, din 2008 până în prezent, nu mai puţin de 15.000 de medici au părăsit România.

"Doar în primele şase luni ale acestui an, numărul medicilor plecaţi a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât şi pe specialităţi. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migraţiei", mai precizează membrii comisiei.

Cererea de reexaminare urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.