Senatul SUA îl învinuieşte pe prinţul bin Salman de implicare în uciderea lui Khashoggi. Riadul reacţionează

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Arabia Saudită a respins o rezoluţie adoptată de Senatul Statelor Unite, în care prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman este învinuit în mod direct pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi şi o altă rezoluţie pentru suspendarea suportului militar american în războiul condus de Riad în Yemen, potrivit Deutsche Welle. Guvernul saudit a acuzat Washingtonul că îi subminează suveranitatea.

“Regatul respinge în mod categoric orice interferenţă în problemele interne şi toate acuzaţiile ... care manifestă lipsă de respect faţă de conducerea sa... şi orice încercare de a submina suveranitatea sau de a-i diminua poziţia”, potrivit unei declaraţii publicate luni de Ministerul saudit de Externe.

În declaraţie se menţionează că rezoluţia Senatului este bazată pe afirmaţii neconfirmate şi că moartea lui Khashoggi a fost o “crimă deplorabilă care nu reflectă politica Regatului şi nici a instituţiilor sale”.

În plus, camera superioară a Congresului SUA a adoptat săptămâna trecută a doua rezoluţie prin care cere ţării să suspende cooperarea cu campania de bombardamente condusă de saudiţi în Yemen, care a devastat populaţia civilă din zonă.

Khashoggi, un editorialist la publicaţia americană The Washington Post, era cetăţean saudit şi rezident permanent în SUA. Articolele sale au criticat în mod regulat abuzurile comise împotriva drepturilor omului de către regimul saudit. El a fost ucis în 2 octombrie după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul, pentru a obţine documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcă.

Turcia a susţinut că are dovezi că jurnalistul a fost ucis şi apoi dezmembrat de o echipă de asasini trimisă special din Arabia Saudită în Istanbul.

Deşi unele dovezi indică faptul că bin Salman ar fi ordonat asasinatul, Riadul a menţionat că a fost vorba de o operaţiune neaprobată de Regat.

Rezoluţiile au fost adoptate după nemulţumirile tot mai mari faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a accepta nevinovăţia prinţului Salman, nemulţumiri venite chiar din cadrul Partidului Republican, din care face parte Trump. Rezoluţiile nu pot fi dezbătute în Camera Reprezentanţilor înainte de luna ianuarie şi probabil preşedintele li se va opune.

Rezoluţiile recunosc importanţa legăturilor americano-saudite, dar cer Riadului să îşi modereze “politica externă tot mai haotică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe