Şerban Nicolae, clasic: Graţierea întăreşte actul de justiţie. Toată lumea e de acord că MCV trebuie ridicat

Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi-a atins obiectivele, aproape toată lumea este de acord că trebuie ridicat, astfel că la finalul anului ar trebui luată o decizie în acest sens, a declarat joi, după întâlnirea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu membrii Comisiilor juridice şi de afaceri europene ale Parlamentului, pesedistul Şerban Nicolae.

"Raportul prezentat în 2017 în privinţa MCV este ultimul care conţine recomandări pentru România. De altfel, asta a subliniat domnul Timmermans faptul că nu mai există recomandări suplimentare sau obligaţii pe care România ar trebui să le urmărească. Este practic situaţia finală. Toată lumea e de acord că MCV trebuie să se închidă şi, de asemenea, ar trebui să facem în aşa fel încât să nu mai existe o legătură invocată de unele state prin care Raportul de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei să fie relaţionat în vreun fel cu aderarea României la Spaţiul Schengen. Lucrurile sunt total separate.

Eu cred că la finalul acestui an decizia va fi luată în sensul în care s-a ajuns la final, cu bune şi cu rele. MCV şi-a atins obiectivele, aproape toată lumea este de acord că MCV pe justiţie, cel puţin pentru România, ar trebui să îşi înceteze funcţionarea începând cu anul 2018", a afirmat Şerban Nicolae, citat de Agerpres.

Vorbind despre relaţia Parlament-Guvern, şeful Comisiei Juridice din Senat a subliniat că Timmermans şi-a exprimat speranţa că "niciodată o echipă guvernamentală nu ar putea pune un Parlament naţional într-o poziţie de subordonare".

"Frans Timmermans ştie foarte bine că suportul pe care îl asigură Parlamentul nu este unul secundar, al Guvernului, suportul pe care îl asigură Parlamentul este pentru a menţine Guvernul în limita angajamentelor sale, în limita mandatului încredinţat prin votul de la învestitură. În rapoartele MCV se vorbea de faptul că Parlamentul ar trebui să adopte acele modificări pe care le propune Guvernul. Am spus că lucrul acesta este greşit redactat, greşit formulat, că se poate înţelege că Parlamentul este limitat de Guvern şi nu viceversa. Frans Timmermans a fost bineînţeles de acord şi a spus că niciodată nicio echipă guvernamentală, că e vorba de o echipă naţională sau echipă europeană, nu poate impune unui Parlament naţional să adopte anumite decizii sau nu ar putea să pună un Parlament naţional într-o poziţie de subordonare", a explicat Şerban Nicolae, autor al unor propuneri legislative extrem de controversate.

Pesedistul a precizat că fiecare instituţie trebuie să urmărească recomandările care îi revin din raportul MCV, însă a pledat pentru eliminarea din raportul final al MCV a unor paragrafe care "nu au o utilitate practică".

"E foarte important ca din raportul final al MCV să fie eliminate acele paragrafe care nu au o utilitate practică, acele paragrafe care par mai degrabă decizii politice, sau declaraţii politice, cum ar fi cel din 2012 care vorbea de tulburări constituţionale în România. Nu au fost tulburări constituţionale", a adăugat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă la întâlnirea cu oficialul european s-a discutat şi despre îngrijorările venite din partea CE privind procesul legislativ, Şerban Nicolae a replicat: "Nu, nu s-a vorbit de îngrijorări".

"Poziţia constituţională a Parlamentului nu ar permite critici sau nu ar permite îngrijorări în legătură cu procesul de legiferare. Mai mult decât atât, dacă vă uitaţi pe raportul MCV, această formulă este prezentată într-o cheie de prezumtive îngrijorări (...). Aceste forme condiţionale repetate denotă faptul că nu se poate pune sub semnul întrebării suveranitatea pe care Parlamentul o exercită între autorităţile publice din România", a punctat Şerban Nicolae.

Şeful Comisiei Juridice din Senat a atras atenţia că una dintre criticile sale legate de rapoartele MCV se referă la o îngrijorare a Comisiei Europene referitoare la graţiere.

"Am arătat că una din criticile mele cele mai severe legate de rapoartele MCV este cea legată de o afirmaţie legată de Raportul din 2012 în care se spunea la un moment dat că îşi exprimă Comisia îngrijorarea că printr-o graţiere, în perioada interimatului preşedinţiei, s-ar putea răsturna hotărârile judecătoreşti. Şi am atras atenţia că graţierea întăreşte condamnările, întăreşte actul de justiţie, nicidecum nu răstoarnă deciziile judecătoreşti. Şi lucrul acesta nu ar fi trebuit să apară într-un raport însuşit de Comisia Europeană. Timmermans a fost de acord şi sper ca în rapoartele viitoare, sub supravegherea şi coordonarea domniei sale, nu vor mai apărea fraze confuze sau care să nască diverse controverse", a mai afirmat Şerban Nicolae.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne