Şerban Nicolae: Graţierea e o chestiune care ţine de Parlament

Sute de mii de oameni au protestat, în ultimele luni, împotriva graţierii corupţiei. Cu toate acestea, ieri, Comisia Juridică a Senatului a votat pentru graţierea unor fapte de corupţie, iar Nicolae continuă să pledeze pentru graţieri.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Multă lume a acuzat PSD că a promis ceva în campanie electorală şi altceva a făcut după ce s-a văzut ales, mai exact că a promis un program de guvernare din care urmau să curgă râuri de bunăstare pentru români pentru ca apoi să vină cu OUG 13. Acum ca, în urma vastelor proteste stradale graţierea nu mai e în ograda Guvernului, ci a fost pasată la Parlament, Şerban Nicolae, şef al Comisiei juridice a Senatului pledează pentru eliberarea închisorilor.

"Graţierea nu e în programul de guvernare. E o chestiune care ţine de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român, nu face parte din acţiunile Guvernului, chiar dacă Guvernul a iniţiat acest proiect de lege", a declarat joi Şerban Nicolae, citat de Agerpres, înaintea şedinţei Comisiei juridice în care continuă dezbaterea proiectului de lege privind graţierea.

Nicolae a mai susţinut că nu a discutat cu Liviu Dragnea după ce acesta a scris, pe Facebook, ca nu este de acord cu amendamentele adoptate de Comisia juridică a Senatului la proiectul legii graţierii.

"Domnul Dragnea a spus că nu este de principiu în favoarea graţierii, ci este categoric împotriva graţierii faptelor de corupţie. (...)E o chestiune de politică penală. Unii au o opinie, alţii au altă opinie. Domnul prim-ministru am văzut că nu susţine amendamentele, ci susţine proiectul Guvernului. E un punct de vedere (...) Probabil că Guvernul are deja banii pregătiţi pentru amenda de la CEDO. În afară de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, Guvernul nu a dat încă altă măsură alternativă", a susţinut Nicolae.

Întrebat dacă declaraţiile nu intră în conflict cu ceea ce susţine conducerea PSD, Nicolae a răspuns: "Nu e vorba de conflict. E vorba de opinie. Asta e partea dezbaterii. Nu înţeleg de ce vi se se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească pe bază de ordin, pe baza de comandă unică. Lucrurile fac parte din dezbatere"., a declarat Şerban.

Reamintim că sub conducerea lui Şerban Nicolae, Comisia juridică din Senat a modificat din nou, miercuri, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, promovat de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache. Pe lângă controversatele amendamente adoptate în şedinţa trecută, PSD a decis şi graţierea unor fapte de corupţie.

Cu cinci voturi "pentru" [PSD] şi trei "împotrivă" [PNL, USR şi UDMR], Comisia Juridică a adoptat propunerile formulate de senatorii Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu.

Ulterior votului din Parlament, lumea a ieşti în stradă, în Piaţa Victoriei având loc un nou protest la care au luat parte circa 2000 de persoane.