Şerban Nicolae îl repede pe Augustin Lazăr. Replică de zile mari a procurorului general

Cunoscut drept un critic acerb al DNA şi autor al unor iniţiative legislative controversate, pesedistul Şerban Nicolae nu a ezitat să pună "tunul" şi pe procurorul general Augustin Lazăr, care s-a remarcat în ultima vreme prin poziţii ferme împotriva planurilor noii Puteri din domeniul Justiţiei.
Serban Nicolae(PSD)
Serban Nicolae(PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Dezbaterile pe buget i-au oferit prilejul pesedistului Şerban Nicolae, uns şef peste Comisia Juridică din Senat, să-i adreseze o serie de reproşuri procurorului general al României, Augustin Lazăr, devenit un adevărat vârf de lance în lupta împotriva manevrelor PSD-ALDE care vizează Justiţia.

"Mi-a plăcut iniţiativa procurorului general de a retrage delegările pentru doi procurori aflaţi în posturile de secretari de stat [Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima - n.r.] şi vreau să vă încurajez să întoarcem toţi procurorii în organele de anchetă la dispoziţia Ministerului Public şi să limităm detaşările la Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii. Bănuiesc că, în asemenea condiţii, preocuparea pentru modificări legislative, inexistente între atribuţiile Ministerului Public, să scadă, şi preocuparea pentru aplicarea legilor, aşa cum le dă Parlamentul, să crească", a declarat, ironic, Şerban Nicoale.

O altă nemulţumire a şefului Comisiei Juridice a fost legată de faptul că, nu demult, în timp ce PSD vehicula ideea "necesităţii" adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor precum şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Lazăr a apreciat că mai degrabă s-ar impune o monitorizare a politicienilor, arătând că "există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi MCV-ul".

"Domnule procuror general, am fost foarte deranjat de faptul că dumneavoastră aţi făcut o declaraţie că MCV ar trebui să monitorizeze politicienii. Vreau să vă spun că sunteţi în post prin voinţa a două persoane: ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi preşedintele Iohannis. Toţi cei pe care îi vedeţi aici au ajuns în aceste funcţii ca urmare a votului a zeci de mii de cetăţeni şi mi se pare nefiresc să faceţi asemenea aprecieri. Si am să vă spun de ce: vă respect în calitate de cetăţean al României, dar dvs nu aţi fost întrebat în calitate de cetăţean al României în uşa CSM-ului, ci în calitate de procuror general, membru de drept prin Constituţie al CSM.

Şi vreau să notaţi că sunt foarte deranjat de această afirmaţie şi în general de o serie întreagă de afirmaţii: vreau să vă spun că nu mă impresionează faptul că, pe surse, a apărut ştirea că urmează să am dosar la DNA cu o eventuală favorizare a făptuitorului. Şi în ceea ce priveşte legiferarea nu am niciun fel de reţinere să fac orice fel de dezbatere deschisă cu oricine. Dar respectul pe care eu vi-l accord dv aş vrea să fie reciproc. Nu pentru mine. Poate că persoana mea vă este profund antipatică, poate aveţi o părere foarte proastă despre mine, poate mă dispreţuiţi. Dar în spatele meu, ca şi în spatele colegilor mei, se află zeci de mii de cetăţeni", a precizat Şerban Nicolae.

Replica lui Augustin Lazăr

Prezent la dezbateri, deputatul PNL Cătălin Predoiu i-a reproşat pesedistului că a pus pe masă un adevărat "rechizitoriu" la adresa procurorului general şi că încearcă să-l timoreze.

Zâmbind, Augustin Lazăr susţine că nici nu se pune problema să se fi simţit timorat, din contră, s-a simţit chiar "măgulit" de atenţia primită.

"Nu m-am simţit deloc timorat, mă simt foarte onorat să fiu în faţa dumneavoastră pentru a susţine bugetul Ministerului Public. M-am simţit chiar măgulit de atâta atenţie care mi s-a acordat şi este totul în regulă. (...) Ministerul Public este o instituţie a statului de drept care funcţionează fără influenţă şi orice insinuări s-ar da în spaţiul public, eu pot să înţeleg dezbaterea publică existentă, doresc să vă asigur că noi ne facem datoria aşa cum trebuie", a precizat Augustin Lazăr. (video aici)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne