Serbia: Mii de persoane mărşăluiesc împotriva preşedintelui Vucic

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei
Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei (Florin Chirila/Epoch Times)

Mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei Serbiei, Belgrad, pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de autoritarismul preşedintelui Aleksandar Vucic şi a administraţiei sale. Înfruntând frigul şi zăpada, manifestanţii au suflat în fluiere, amintind de demonstraţiile care au avut loc împotriva lui Slobodan Miloşevici, potrivit Deutsche Welle.

“Vucic, hoţul!”, au scandat manifestanţii, inclusiv primarul Belgradului, Dragan Djilas.

Vucic este un fost naţionalist radical care a afirmat că acum doreşte să reformeze Serbia şi să o îndrepte către aderarea la Uniunea Europeană. Însă săptămâna trecută, când un protest similar a marcat primul spectacol major de sfidare a sârbilor de la alegerea lui Vucic în 2017, acesta a declarat că nu va respecta cererile opoziţiei de alegeri corecte şi o mass medie necenzurată, “chiar dacă ar ieşi pe străzi cinci milioane de persoane”.

Uniunea Europeană a publicat recent un raport care recomandă că, în cazul în care Serbia speră să adere la bloc, mai întâi trebuie să “îmbunătăţească situaţia privind libertatea de expresie şi libertatea mass mediei”.

Protestele de săptămâna trecută au fost declanşate de atacarea unui politician al opoziţiei, incident care, în opinia opozanţilor lui Vucic, a fost generat de coaliţia populistă de guvernare a ţării, ce a creat o atmosferă de frică şi intimidare.

Borko Stefanovic a fost atacat de un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în negru în 23 noiembrie în oraşul sudic Krusevac şi a suferit răni minore după ce a fost lovit cu o bară de fier.

Vucic a afirmat că atacatorii lui Stefanovic au fost arestaţi la scurt timp după incident, însă figuri ale opoziţiei susţin că partidul său a fost implicat, lucru negat de liderii progresişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe