Şercan: Beneficiile obţinute prin impostură - bani, posturi, grade de general - trebuie recuperate sau retrase

Pe lângă pleiada de "doctori" plagiatori, ar trebui luate măsuri şi împotriva celor care i-au girat şi şcolilor doctorale - "fabricile de impostură", este de părere jurnalista Emilia Şercan.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Ne aflăm într-un moment istoric în privinţa doctoratelor şi într-un punct în care se poate produce o resetare a întregii societăţi româneşti, a remarcat vineri, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

"Avem un prim verdict de plagiat, iar alte nouă persoane au făcut cerere de renunţare la titlul de doctor obţinut prin fraudă. Ce recunoaştere mai bună a faptului că au plagiat ne-ar mai trebui? Singura motivaţie pentru care cele nouă persoane au făcut cerere de renunţare la doctorat este pentru a scăpa de verdictul de plagiat şi de eticheta de plagiator.

Şi pentru mine este un moment important pentru că mi se confirmă încă o dată că am avut o abordare corectă când am privit chestiunea doctoratelor ca pe un fenomen.

Şi chiar mai important este faptul că cinci dintre cei nouă care au făcut cererea de retragere sunt persoane despre care am scris în exclusivitate: Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Loredana Radu, Adela Popescu (Neagu) şi Mihai Stănişoară, toţi coordonaţi de Gabriel Oprea. Însă nu este suficient şi nu trebuie să ne mulţumim cu atât", a argumentat Emilia Şercan.

În opinia jurnalistei, Ministerul Educaţiei are obligaţia de a lua măsuri şi împotriva conducătorilor de doctorate care au girat plagiate, şi împotriva referenţilor care au semnat referate de acceptare a tezelor plagiate şi, nu în ultimul rând, împotriva şcolilor doctorale care au fost reale fabrici de impostură.

"Un alt lucru care trebuie făcut este o modificare legislativă astfel că toate beneficiile obţinute prin impostură să poată fi recuperate sau retrase, fie că vorbim de bani, de gradele de general, de posturile didactice, de calitatea de academician sau de avocat şi aşa mai departe.

Sper ca ministrul Educaţiei Mircea Dumitru să facă lucrurile astea, iar premierul Dacian Cioloş să îl susţină. Toate lucrurile astea sunt importante pentru viitorul nostru ca naţiune, pentru că educaţia înseamnă progres", a mai precizat Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne