Serghei Lavrov susţine că zilele dolarului ca valută globală sunt numărate

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său turc Mevlut Cavusoglu în Ankara, 14 august 2018.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său turc Mevlut Cavusoglu în Ankara, 14 august 2018. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia explorează de ceva timp utilizarea monedelor naţionale pentru a încheia acorduri comerciale bilaterale cu Turcia şi alte câteva ţări.

Lavrov, care a participat la o conferinţă de presă împreună cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu în Ankara, a mai declarat marţi că rolul dolarului ca monedă folosită în comerţul global este în declin. “Sunt încrezător că abuzul grav al rolului dolarului american ca monedă de rezervă globală va duce în timp în slăbirea sau prăbuşirea lui”.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că Moscova favorizează comerţul bilateral cu toate ţările în monedele naţionale ale acestora, şi nu doar în dolar.

“Utilizarea monedelor naţionale în comerţul reciproc a fost, timp de câţiva ani, una dintre sarcinile pe care şi le-au stabilit preşedinţii Rusiei şi Turciei”, a precizat Lavrov.

“Procese identice au avut loc în relaţiile noastre cu Iranul. Nu doar cu Turcia şi Iranul, noi aranjăm şi implementăm deja plăţi în monede naţionale şi cu Republica Populară Chineză”, a adăugat el.

Remarcile au fost făcute în condiţiile în care Kremlinul a susţinut deja un plan al Ankarei de a renunţa la dolar şi de a desfăşura tranzacţii comerciale în monede naţionale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că Turcia se pregăteşte să îşi desfăşoare comerţul cu Rusia, China şi Ucraina prin utilizarea monedelor lor naţionale.

Întrebat în legătură cu propunerea lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat luni că ţara sa a depus eforturi pentru astfel de aranjamente cu toate ţările. El a adăugat că problema a fost discutată în mai multe ocazii în timpul discuţiilor bilaterale cu diverse state.

Erdogan, care a descris prăbuşirea lirei turceşti drept o consecinţă a unui complot, a adăugat că acţiunile recente ale SUA au reprezentat un cuţit în spatele Ankarei.

Preşedintele american Donald Trump s-a aflat într-o frenezie de sancţionări în ultimele luni, vizând Iranul, Turcia şi Rusia şi creând ceea ce unii experţi au numit a fi o aşa zisă “axă a sancţionaţilor”.

În urmă cu câteva zile, Trump a anunţat că administraţia sa dublează tarifele asupra importurilor turceşti de oţel şi aluminiu, ajungând la 20 şi respectiv 50%, şi a afirmat: “Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment!”.

Anunţul de vineri privind dublarea tarifelor a survenit pre fondul tensiunilor generate de detenţia pastorului american Andrew Brunson, care a fost arestat pentru presupusa implicare într-o tentativă de lovitură de stat împotriva regimului Erdogan în 2016. Brunson a respins acuzaţiile.

Disputa dintre Washington şi Ankara, care s-a intensificat tot mai mult din cauza detenţiei lui Brunson, a făcut ca lira să adopte o traiectorie descendentă şi a ridicat întrebări în legătură cu viitorul parteneriatului dintre cei doi aliaţi NATO.

Erdogan i-a sfătuit pe cetăţenii turci să manifeste solidaritate prin schimbarea aurului sau valutelor străine deţinute în lire turceşti în încercarea de a purta un “război de independenţă” împotriva SUA.

Preşedintele turc a avertizat deja că Turcia “va căuta noi prieteni” după ce SUA “a supărat şi iritat” Ankara cu sancţiuni împotriva a doi miniştri turci pentru rolul lor în detenţia pastorului american.

Într-un editorial pentru New York Times, Erdogan a precizat: “Washingtonul trebuie să renunţe la noţiunea că relaţia noastră poate fi asimetrică şi trebuie să accepte faptul că Turcia are alternative”.