Sergiu Litvinenco: Demiterea procurorului general nu este un moft, ci o necesitate. Harunjen trebuie să plece

Harunjen era din start incompatibil pentru funcţia de procuror general, totuşi el ocupă în continuare acest fotoliu pentru că, cel mai probabil, mai are unele indicaţii de la Plahotniuc, pe care le primeşte şi acum, a punctat deputatul PAS.
Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (gov.md)

Deşi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este cel care îl poate demite pe procurorul general, Eduard Harunjen, pe motivul că a fost numit încălcând legea, Harunjen trebuie să plece singur de la conducerea Procuraturii Generale şi „lucrul acesta este clar pentru toată lumea, probabil şi pentru el”, consideră deputatul PAS, şeful Comisiei parlamentare juridice, Sergiu Litvinenco.

„În cursul acestor săptămâni au fost transmise foarte multe mesaje din partea cetăţenilor, din partea societăţii civile, din partea oricărui observator că acest procuror general nu poate rămâne în fruntea Procuraturii din foarte multe motive – lipsa reformelor în ceea ce priveşte organele Procuraturii, Procuratura rămâne în continuare un organ de tip stalinist, vîşinskian, care execută ordine politice; pentru lipsa progresului în ceea ce priveşte furtul miliardului, putem vorbi chiar şi de sabotarea anchetei, în general”, a declarat Sergiu Litvinenco, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult decât atât, deputatul PAS a ţinut să sublinieze că furturile masive de mijloace şi de bani prin fel de fel de scheme, au loc în continuare. Acesta a mai menţionat că şi el primeşte foarte multe petiţii, scrisori şi „suntem într-o dilemă. Adică cum? În mod normal, aceste materiale trebuie să fie transmite după competenţe Procuraturii Generale. Întrebarea este: cum să transmiţi Procuraturii Generale în situaţia în care acolo este cineva care obstrucţionează orice anchetă când e vorba de bani publici?”.

Litvinenco a mai explicat că există un temei care spune că procurorul poate fi demis în cazul în care se constată ulterior numirii sale cel puţin un motiv pentru care persoana nu poate fi numită în funcţia de procuror. Totodată, deputatul PAS a ţinut să amintească despre cele întâmplat în noiembrie 2016, când în urma încălcării a cel puţin două prevederi din Legea cu privire la Procuratură, Harunjen a fost desemnat în funcţia de procuror general.

„Prima mare problemă – din luna februarie 2016, Eduard Harunjen era procuror general interimar. Conform mai multor decizii ale Curţii Constituţionale procurorul general ad interim are exact aceleaşi atribuţii şi competenţe ca şi un procuror general plenipotenţiar, inclusiv calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. De aici în lege există o incompatibilitate.

Deci la funcţia de procuror general nu poate candida cineva care a fost jumătate de an înainte de concurs în calitate de membru al acestui Consiliu Superior al Procurorilor. Prin urmare, Harunjen nu putea fi admis la concursul respectiv pentru ocuparea funcţiei de procuror general, pentru că el era incompatibil”, a adăugat Litvinenco.

Reiterând că deja de o lună de zile toată societate aşteaptă demisia lui Harunjen, care totuşi nu pleacă, deputatul PAS a afirmat că cel mai probabil Harunjen mai are nişte indicaţii de la Plahotniuc pe care le primeşte în continuare.

„Probabil Plahotniuc mai mânuieşte nişte scheme în cadrul sistemului actual, poate vrea să mai ascundă nişte scheme. Deci, încă o dată repet: demiterea procurorului general nu este un moft, nu este ceva ce ţine de ordin politic, ci este o necesitate, fiindcă acest procuror mimează absolut tot ce trebuie să facă o procuratură. Reiterez aici: în continuare se fură milioane şi milioane din banul public, din banii cetăţenilor, dar dl procuror nu face absolut nimic”, a conchis Sergiu Litvinenco.