Sergiu Sagaidac, apel către moldovenii care nu mai doresc să fie furaţi: „Vă rog din suflet, implicaţi-vă!”

Administraţia Băncii Naţionale a Moldovei a acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank un aşa-zis împrumut de 14,5 mlrd lei, bani folosiţi, de fapt, la cumpărarea valutei din rezervele valutare ale BNM. Acest lucru a dus la deprecierea leului moldovenesc.
Sergiu Sagaidac (stânga), fost angajat al Băncii Sociale
Sergiu Sagaidac (stânga), fost angajat al Băncii Sociale (facebook.com / sergiu.sagaidac)

Deprecierea leului moldovenesc în perioada decembrie 2014 – februarie 2015 a fost organizată şi planificată, a declarat fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac.

Potrivit acestuia, această depreciere s-a întâmplat în urma emiterii a 14,5 miliarde de lei neacoperiţi, acordati sub formă de credite de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale si Unibank. „Din banii aceştia, aceste 3 bănci, sub administrarea specială a BNM (Banca Naţională a Moldovei) au cumpărat masiv şi la greu valută din rezervele valutare ale Băncii Naţionale, ceea ce a pus presiune asupra cursului de schimb leu - faţă de valutele de referinţă şi a dus la deprecierea masivă a leului moldovenesc”, a mărturisit Sagaidac într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

Fostul bancher a menţionat că acest lucru s-ar fi întâmplat cu complicitatea înalţilor demnitari de stat, inclusiv din cadrul Băncii Naţionale. Acesta consideră că prin acest genst al autorităţilor care au atentat la rezervele valutare ale statului, toţi moldovenii au fost, de fapt, furaţi. „Noi toţi inclusiv am plătit acel miliard de dolari furat. O parte sunt banii contribuabililor SUA si UE (cca 700 milioane) care prin intermediul FMI au acordat asistenţă financiară Moldovei, iar noi am fost sărăciţi ca consecinţă a deprecierii leului”, a adăugat fostul angajat al Băncii Sociale.

Sagaidac face un apel către cei, atât de acasă cât şi din diaspora, care nu doresc să fie furaţi în continuare, îndemnându-i „să iasă pe data de 27 august şi să ia atitudine. Deja avem agenţii SUA de aplicare a legii care s-au sesizat si care investighează, deja există şi cetăţenii care s-au deşteptat şi doresc să protesteze. (…) Eu personal vă rog din suflet, implicaţi-vă!”.

Menţionăm că în august 2013, un euro putea fi cumpărat cu aproximativ 16 lei, iar un dolar cu circa 12 lei. În prezent însă, pentru un euro moldovenii plătesc peste 22 de lei, iar pentru un dolar aproximativ 20 de lei. Notabil este faptul că la 21 februarie 2015, la casele de schimb valutar, un euro putea fi cumpărat cu aproape 30 de lei.

Sergiu Sagaidac este cel care a venit la începutul lunii iulie, cu o listă de 20 de persoane care, potrivit acestuia, ar fi beneficiat direct de pe urma furtului miliardelor din cele trei bănci moldoveneşti. În această listă, în “linia întâi” s-ar afla Vlad Filat, Ilan Şor, Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe