Sergiu Tofilat: Moldovenii obligaţi să finanţeze Transnistria procurând de la ei energie electrică

R. Moldova revine la procurarea energiei electrice de la Cuciurgan. Din Ucraina va achiziţiona doar 30%. Ministerul Economiei de la Chişinău ar obliga consumatorii să susţină aşa numitul buget transnistrean, afirmă expertul energetic.
Sergiu Tofilat, expert economic IPRE
Sergiu Tofilat, expert economic IPRE (timpul.md)

S.A. “Energocom” a decis să revizuiască contractul de achiziţie a energiei electrice de la compania ucraineană "DTEK Traiding", astfel din Ucraina urmând a fi procurată doar 30% din energia electrică, restul de 70% urmând să fie procurate de la “Молдавская ГРЭС” ("MoldGRES"), care aparţine companiei ruse “Inter RAO”. Contractul a intrat în vigoare la 5 iunie 2017.

“Compania ЗАО «Молдавская ГРЭС» a prezentat o nouă ofertă la un preţ mai avantajos faţă de oferta iniţială, respectiv cu cca 10 la sută mai mic decât preţul achitat de S.A. ”Energocom” în prezent. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 şi garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse. Acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase şi sigure condiţii de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală”, se menţionează într-un comunicat al întreprinderii.

Expertul energetic Sergiu Tofilat este de altă părere şi susţine că încheierea tranzacţiei menţionate ar fi fost favorizată de către Partidului Democrat din Moldova care promovează interesele Federaţiei Ruse, consumatorii fiind cei care vor suporta consecinţe destul de grave.

“(1) Va creşte datoria la gaz. (2) Ministerul Economiei impune consumatorilor din Moldova să finanţeze regimul separatist. Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean. (3) Se încalcă recomandările Secretariatului Comunităţii Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă (în cazul dat “MoldGRES” nu plăteşte gazul). Însă această recomandare a fost exclusă de Ministerul Economiei”, scrie Tofilat pe pagina sa de Facebook.

Expertul punctează că pentru fiecare kwh de energie procurat de la “MoldGRES”, datoria la gaz va creşte cu 1,20 lei. Dacă se vor procura 70% din energie de la ei (270 x 70% = 190 mln kwh lunar), datoria la gaz va creşte cu 228 milioane lei lunar. “Nu există prevederi legale despre modul cum se încheie contractele de procurare a energiei. Există doar un ordin al Ministerului Economiei privind anumite reguli, dar acesta are caracter de recomandare. Practic totul este la discreţia Ministerului Economiei şi respectiv a conducerii Partidului Democrat.”

Sergiu Tofilat precizează că în prezent se importă energie doar din Ucraina (”DTEK Traiding”) şi nu există confirmare oficială că ei vor înceta livrările. Mai mult decât atât, dacă R. Moldova va procura mai puţină energie de la ei, există riscul să fie acţionată în judecată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. “Semnarea contractului de procurare a energiei de la “MoldGRES” este clar în favoarea Federaţiei Ruse, care are interesul să menţină conflictul transnistrean şi să păstreze astfel Republica Moldova în sfera sa de influenţă.”

Amintim că la finele lunii martie 2017 Societatea pe Acţiuni "Energocom" a negociat şi a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania "DTEK Traiding" (Ucraina), valabil până la 31 martie 2018, având la bază cea mai mică ofertă de preţ existentă la acel moment. Până în martie, Republica Moldova cumpăra energia electrică de la centrala Cuciurgan prin „Energocapital”. Сompania transnistreană aducea în bugetul regiunii zeci de milioane de dolari SUA anual, din contul livrărilor pe malul drept al Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe