Sergiu Tofilat: Persoanele responsabile de facilitarea "spălătoriei ruseşti" au fost promovate de Partidul Democrat

Potrivit unui studiu efectuat de experţii Comunităţii Watchdog.MD şi Transparency International Moldova, prin R.Moldova au fost „spălate” peste 70 miliarde de dolari din Rusia, cu implicarea a peste 5.000 de beneficiari, precum şi a Parlamentului şi a Curţii Constituţionale etc.
Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat (facebook.com / Sergiu Tofilat)

Autorii unui studiu realizat de Comunitatea Watchdog.MD şi Transparency Internaţional Moldova au specificat că prin schema de spălare de bani din Federaţia Rusă, numită şi laundromat, realizată prin intermediul justiţiei moldoveneşti, ar fi fost spălate zeci de miliarde de dolari. Potrivit expertului Watchdog.MD Sergiu Tofilat, persoanele responsabile de facilitarea spălării de bani au fost promovate de Partidul Democrat care s-a aflat la guvernare în acea perioadă.

Deşi până nu demult se vehicula că prin băncile din Moldova ar fi fost „spălate” 20 miliarde de dolari din Rusia, experţii Comunităţii Watchdog.MD şi Transparency Internaţional Moldova au descoperit că, de fapt, ar fi vorba despre peste 70 miliarde de dolari „spălate” în anii 2010-2014 prin intermediul instanţelor de judecată şi băncilor din Republica Moldova.

În context, Tofilat a menţionat că la studiul respectiv a lucrat aproape un an de zile împreună cu Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor.

„Existau firme ruseşti care aveau bani de provenienţă ilegală. Lucrul acesta, evident, trebuie probat de autorităţile ruse, dar n-o să se întâmple, pentru că cei care au stat în spatele acestei scheme, din Federaţia Rusă, au conexiuni la cel mai înalt nivel. La asta nu ne putem aştepta. Companiile ruseşti aveau bani, miliarde de dolari în conturi. Nu poţi pur şi simplu transfera banii din Federaţia Rusă către o companie offshore, pentru că rămân urme. Ai transferat bani peste hotare, trebuie să aduci marfă înapoi sau să transferi banii înapoi.

În situaţia asta, organizatorii acestei scheme s-au gândit să creeze datorii false peste hotare. Deci se deschideau companii offshore şi una dintre ele emitea o recipisă către o alta precum că i-ar fi împrumutat 500 sau 700 de milioane de dolari. În realitate, niciun fel de tranzacţie nu exista. Banii nu se mişcau, însă exista un document precum că iată a fost constituită o datorie. Această datorie a fost garantată de firmele ruse care aveau bani şi voiau să-i „spele” şi la fel a fost garantată de cetăţeni din Republica Moldova a căror identitate a fost furată, li s-a furat buletinul sau li l-au cumpărat cu 50-100 de euro”, a explicat expertul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Tofilat a mai precizat că pentru „spălătoria rusească” ar fi fost aleasă anume Republica Moldova, întrucât instituţiile de supraveghere şi de anchetă, precum şi justiţia erau controlate politic de Partidul Democrat, ai cărui lideri „nu sunt bine intenţionaţi şi se gândesc doar la propriul buzunar”. Mai mult decât atât, expertul a punctat că „sunt peste 5.000 de beneficiari” din laundromatul rusesc, fiind „implicat şi Parlamentul Republicii Moldova, şi Curtea Constituţională”.

În context, expertul a afirmat că în Moldova există legislaţie, există capacităţi, dar conducerea instituţiilor responsabile are rea-voinţă sau se subordonează unor interese obscure ale grupurilor criminale. Mai mult decât atât, legislaţia moldovenească prevedea pârghii şi societatea le-a expus în studiu cine şi ce trebuie să facă.

„Am demonstrat faptul că aceste instituţii erau la curent şi aveau toată informaţia necesară, însă nu au intervenit şi până în prezent, din 2010 până în 2019 au trecut 9 ani de zile, nici o persoană responsabilă nu a fost condamnată pentru această fraudă”, a concluzionat Sergiu Tofilat.