Serviciile germane: Avionul MH-17 a fost doborât de separatiştii pro-ruşi

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Serviciul de informaţii externe al Germaniei a anunţat că a analizat cauzele prăbuşirii avionului Malaysia Airlines în Ucraina şi a concluzionat că acesta a fost doborât de o rachetă lansată de separatiştii pro-ruşi din apropierea oraşului Doneţk, a relatat duminică Der Spiegel.

După efectuarea unor analize laborioase, agenţia de informaţii externe a Germaniei, Bundesnachrichtendienst (BND), a concluzionat că rebelii pro-ruşi sunt responsabili pentru prăbuşirea pe 19 iulie a zborului MH-17 în estul Ucrainei. Avionul zbura pe o rută dinspre Amsterdam spre Kuala Lumpur.

Într-o prezentare făcută pe 8 octombrie membrilor comitetului parlamentar de control - forul din Bundestag responsabil de monitorizarea BND - preşedintele BND, Gerhard Schindler, a furnizat dovezi ample care să susţină cazul, inclusiv imagini prin satelit şi diverse fotografii.

BND are informaţii conform cărora separatiştii pro-ruşi au capturat un sistem de rachete antiaerian BUK dintr-o bază a armatei ucrainene şi au lansat pe 17 iulie o rachetă care a explodat în imediata proximitate a avionului MH-17, care transporta 298 de persoane.

Dovezile sunt clare

Reamintim că prăbuşirea avionului MH-17 pe teritoriul Ucrainei, într-o zonă de conflict, a stârnit la momentul respectiv valuri de durere şi stupoare. Dovezile obţinute la scurt timp după prăbuşire sugerau că avionul a fost atacat de militanţii pro-ruşi iar Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de doborârea avionului civil. După ce o comisie de investigaţie olandeză a evaluat înregistrarea de zbor, a evitat să acuze vreuna din părţi de prăbuşirea avionului. Aproximativ 189 de cetăţeni din Olanda care se aflau în avion au murit datorită prăbuşirii avionului MH-17.

Gerhard Schindler a afirmat că agenţia sa a furnizat dovezi clare şi că afirmaţiile ruşilor conform cărora racheta ar fi fost lansată de soldaţii ucraineni şi că un avion militar ucrainean ar fi zburat în apropierea avionului de pasageri comercial sunt false.

”Au fost separatiştii pro-ruşi”, a concluzionat Schindler referindu-se la doborârea avionului, în urma căreia au murit patru cetăţeni germani. Un purtător de cuvânt al Biroului Procurorului Federal German a anunţat că a fost deschisă o investigaţie privind atacatorii deoarece există posibilitatea ca doborârea avionului să reprezinte o crimă de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe