Serviciile secrete sud-africane: Mossadul ar fi încercat să asaneze Nilul



Dune de nisip de-a lungul Fluviului Nil, Egipt.
Dune de nisip de-a lungul Fluviului Nil, Egipt. (Captură Foto)

Un document privind Mossadul, întocmit se pare de Agenţia Securităţii de Stat din Africa de Sud (SSA), susţine că Israelul a acţionat timp de mai multe decenii cu scopul creării unei secete artificiale în Egipt prin asanarea fluviului Nil, cu ajutorul unei plante care absoarbe apă.

Agenţia de ştiri Al Jazeera şi publicaţia The Guardian au continuat săptămâna trecută să divulge presupuse cablograme de spionaj, care conţineau afirmaţii uimitoare despre serviciul secret al Israelului.

“Cu acest scop, Ministerul israelian pentru Ştiinţă şi Tehnologie a desfăşurat experimente extensive şi în cele din urmă a creat un tip de plantă care înfloreşte la suprafaţa sau pe malurile Nilului şi care absoarbe cantităţi de apă atât de mari încât reduc semnificativ volumul de apă care ajunge în Egipt”, a citat The Guardian din documentul respectiv, adăugând că acuzaţia ar putea fi falsă iar atunci Africa de Sud ar fi „vinovată de naivitate”. Totuşi, dacă se dovedeşte adevărat, “atunci Mossadul este vinovat de aplicarea unor tactici condamnabile”.

Dezvăluirile de miercuri au inclus şi un document rusesc care pretinde că gruparea teroristă Al-Qaeda a înfiinţat o unitate care produce arme biologice în Algeria, dar pe care a abandonat-o ulterior.

Raportul din The Guardian include cele mai recente dezvăluiri, dintr-o serie de informaţii senzaţionale publicate săptămâna trecută, multe dintre ele implicând Mossadul. Publicaţia a dezvăluit că SSA a monitorizat intensiv un spion israelian, care a primit din partea Mossadului o evaluare asupra Iranului ce contrazicea declaraţiile publice ale premierului Benjamin Netanyahu. Conform dezvăluirilor, compania aeriană El Al sub steag israelian ar fi fost folosită drept paravan pentru activităţi clandestine.

SSA a pus în circulaţie, de asemenea, un raport în 2009 în care a acuzat Israelul că foloseşte spionajul pentru a-şi atinge obiectivele în Africa, a declarat The Guardian. Printre activităţile de spionaj se numără încercuirea şi izolarea Sudanului din exterior şi alimentarea rebeliunii în interiorul Sudanului.

Mai mult, SSA a susţinut că multă vreme Israelul urmăreşte exploatarea resurselor Africii şi “ar fi avut planuri pentru a confisca diamante din Africa pentru a le procesa în Israel”.

O altă informaţie a fost aceea că, în timpul unei vizite diplomatice în Africa în 2009, ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman a “facilitat contracte pentru ca israelienii să pregătească diverse miliţii”.

The Guardian a mai citat un document trimis de Mossad către SSA, care avertiza în legătură cu încercarea de a livra uraniu impur (care trebuie rafinat) din Africa de Sud către Iran.

Conform unei alte cablograme, serviciile secrete americane “par să fie disperate să realizeze atacuri asupra Hamas în Gaza” şi că speră să primească ajutorul sud-africanilor. Cablogramele au mai susţinut că fostul şef al Mossadului, Meir Dagan, a declarat că preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas este îngrijorat de acceptarea pe plan internaţional a unei anchete ONU asupra presupuselor crime de război ale israelienilor, o anchetă care ar putea “face jocurile organizaţiei Hamas şi i-ar slăbi poziţia”.

Pretoria a devenit un centru major pentru spionajul global, a declarat publicaţia The Guardian, servind drept poartă de acces spre Africa, ce este tot mai mult în centrul luptelor internaţionale pentru putere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe