"Servite" celebre. Paradise Papers: milioane de documente expun noi scheme de evaziune fiscală folosite de "elita" globală

Câteva sute de reporteri au dezvăluit aproximativ 13,4 milioane de documente secrete care detaliază dovezi privind practici de evaziune fiscală folosite de politicieni de rang înalt şi super bogaţii lumii.
(Getty Images)

Aproximativ 400 de reporteri din 67 de ţări au cercetat 13,4 milioane de documente secrete şi au descoperit tehnici de evaziune fiscală folosite de super bogaţii lumii şi membri de rang înalt şi spectrului politic, conform unor raporte media germane publicate duminică.

Datele divulgate au fost obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung, care a precizat că majoritatea documentelor provin de la firma de avocatură Appleby, care a fost înfiinţată în Insulele Bermuda, dar care are birouri în alte câteva locaţii. Compania a raportat luna trecută că a fost ţinta unui atac cibernetic.

Documentele, numite Paradise Papers, par să prezinte potenţiale legături între membri ai cabinetului preşedintelui american Donald Trump şi diverse firme ruseşti.

În plus, documentele arată că prin folosirea de companii fantomă, corporaţii precum Nike, Apple, Uber şi Facebook, sunt capabile să îşi reducă taxele.

Starul rock Bono, precum şi averea Reginei Elisabeta a II-a, sunt, conform Paradise Papers, implicate în fonduri offshore, a precizat ziarul german.

Peste 120 de politicieni din 47 de ţări sunt implicaţi în scheme de evaziune fiscală, a mai susţinut ziarul.

Economistul Gabriel Zucman a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că elita globală a plasat aproximativ 7,9 trilioane de euro (9,1 trilioane de dolari) în paradisuri fiscale offshore.

Documentele au fost publicate de mai multe organizaţii de ştiri, în cooperare cu International Consortium of Investigative Journalists (CIJI), care îşi are sediul în SUA şi este strâns legat de establishmentul democrat american şi presa de stânga, şi este cunoscut pentru finanţarea de către George Soros.

Vechea placă stricată: Trump şi Rusia

Tocmai pe când atenţia acordată de peste un an potenţialului amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane s-a abătut înspre un alt scandal în SUA, cel al amestecului clanului Clinton în facilitarea unui acord semnat de Barack Obama prin care 20% din uraniul american a ajuns sub controlul Kremlinului, Paradise Papers pare să prezinte noi informaţii care îi vor resuscita pe democraţii americani în atacul lor împotriva preşedintelui Donald Trump.

Dar, voci critice consideră că aceste informaţii nu fac altceva decât să contribuie la vânătoarea de vrăjitoare lansată de establishmentul american împotriva republicanului Trump şi să abată atenţia de la scandalul Uranium One şi a implicării Partidului Democrat în legături cu Kremlinul - scandal care a dat o nouă lovitură clanului Clinton şi eforturilor democraţilor de a ajunge la liman după înfrângerea neaşteptată suferită în prezidenţialele din noiembrie 2016.

Documentele Paradise Papers îl expun pe secretarul american al comerţului, Wilbur Ross, invocând existenţa unor presupuse legături cu cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aparent, Ross este un acţionar major într-o companie de transporturi maritime numită Navigator care, începând cu 2014, a obţinut peste 68 milioane de dolari prin tranzacţii cu grupul energetic rusesc Sibur.

Printre cei mai importanţi acţionari ai Sibur se numără şi Leonid Mihelson, un aliat al lui Putin. Mihelson controlează o altă companie sancţionată de Trezoreria SUA pentru legăturile sale strânse cu preşedintele rus.

Ceilalţi doi patroni ai Sibur sunt Gennadie Timcenko, un magnat al petrolului european, la rândul său sancţionat de administraţia SUA pentru legăturile sale cu Putin, şi Kirill Şamalov, care este căsătorit cu mezina preşedintelui Putin.

Pe lângă Ross, Süddeutsche Zeitung a raportat că peste 12 consilieri ai lui Trump, membri de cabinet şi donatori de campanie apar în documentele divulgate.

Fost cancelar german implicat

Documentele Paradise Papers arată că fostul cancelar german Gerhard Schröder a avut un rol de management într-o companie offshore.

În 2009, el făcea parte dintr-un aşa zis comitet independent de monitorizare în compania energetică ruso-britanică TNK-BP, arată documentele. TNK-BP, care a luat naştere prin fuziunea companiei britanice BP şi a celei ruseşti Alfa-Group, şi-a avut sediul, precum multe alte fuziuni de companii petroliere, în Insulele Virgine Britanice.

Schröder şi alte două persoane din comitet au contact Appleby “cu privire la anumite probleme procedurale ale companiei pe baza legilor din Insulele Virgine Britanice”, a conform unui email trimis de un avocat din Londra în octombrie 2011. Appleby a refuzat să îşi ofere serviciile din cauza unui conflict de interese cu un alt client.

În decembrie 2011, Schröder s-a retras din funcţia sa din acel comitet. În 2013, TNK-PB a fost preluată de gigantul petrolier rus Rosneft. Schröder a fost numit preşedinte ale comitetului de supervizare al Rosneft în urmă cu câteva săptămâni.

De asemenea, câteva companii germane au avut legături cu Appleby, inclusiv serviciul de închiriere de maşini Sixt, Deutsche Post (DHL), Siemens, Allianz şi Deutsche Bank.

Panama Papers – urmarea

Ziarul german Süddeutsche Zeitung a fost de asemenea implicat în expunerea aşa numitelor documente Panama Papers în 2016.

Panama Papers au conţinut aproximativ 11,5 milioane de documente divulgate, care au implicat detalii despre politicieni, oameni de afaceri, sportivi, celebrităţi sau şefi de stat, care şi-au ascuns averile în paradisuri fiscale offshore.

Documentele respective au dezvăluit cum fimă de avocatură Mossack Fonseca a creat aproximativ 200.000 de companii fantomă în care şi-au ascuns averile cei menţionaţi mai sus.