Seul şi Phenian acceptă organizarea unui summit comun. SUA prudentă

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Cele două Corei au fost de acord să dorganizeze un summit comun şi să creeze o linie telefonică de urgenţă. Coreea de Nord şi-a anunţat, deşi unele guverne globale au reţineri în legătură cu acest lucru, disponibilitatea de a renunţa la arsenalul său nuclear dacă i se garantează securitatea.

Coreea de Sud a declarat marţi că a convenit cu Nordul să organizeze un summit comun la sfârşitul lunii aprilie şi să creeze o linie telefonică de urgenţă între liderii celor două ţări.

Chung Eui-yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Coreei de Sud, a declarat că Phenianul ar fi de acord să renunţe la armele nucleare dacă ameninţările militare la adresa sa sunt soluţionate şi dacă primeşte o garanţie credibilă pentru securitatea naţională.

Discuţiile vor avea loc în Zona de Securitate Comună (ZSC) din satul de frontieră Panmunjom, şi va fi primul summit între Nord şi Sud în peste un deceniu, dacă nu va fi anulat în final.

Luna trecută era programat ca vicepreşedintele american Mike Pence să se întâlnească cu oficiali nord-coreeni, inclusiv cu sora dictatorului Kim Jong-un, în perioada în care se afla în Coreea de Sud la Jocurile Olimpice de Iarnă, însă nord-coreenii au anulat întâlnirea în ultima clipă, au afirmat recent oficiali americani.

Abandonarea testelor nucleare

Chung a declarat că Phenianul a fost de acord să oprească testele de arme nucleare şi rachete dacă vor avea loc tratative cu SUA şi că este pregătită să aibă discuţii “sincere” cu Washingtonul.

Discuţiile cu SUA ar trebui să se concentreze pe potenţiala denuclearizare şi normalizarea relaţiilor dintre Phenian şi Washington.

“Nordul şi-a exprimat în mod clar dorinţa pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene şi a precizat că nu există niciun motiv de a dezvolta propriile (programe de arme) nucleare dacă ameninţările militare îndreptate împotriva Nordului sunt eliminate şi securitatea regimului său este garantată”, a adăugat Chung.

Delegaţii pregătesc terenul

Cinci delegaţi sud-coreeni, inclusiv Chung, s-au întâlnit luni cu lideri nord-coreeni în Phenian pentru a pregăti terenul pentru potenţialele discuţii de pace dintre cei doi vecini şi SUA.

Este pentru prima dată când dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt din Coreea de Sud de când a preluat funcţia de la răposatul său tată în 2011.

Aparent, Kim ar fi reacţionat pozitiv la ideea unui summit, au declarat marţi ambele tabere de delegaţi.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a afirmat că dictatorul Kim Jong-un şi-a exprimat dorinţa de a “scrie o nouă istorie a reunificării naţionale”.

Totodată, au avut loc acţiuni aparente spre o reapropiere între cele două Coreei, cele mai recente fiind evidenţiate în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din acest an. De exemplu, sportivii nord şi sud-coreeni au intrat împreună pe Stadionul Olimpic atât la ceremonia de deschidere cât şi la cea de închidere a Jocurilor.

Atât Coreea de Nord cât şi SUA au afirmat că doresc să discute, însă poziţia Washingtonului este aceea că discuţiile trebuie să aibă ca obiectiv denuclearizarea Coreei de Nord.

SUA precaută

Departamentul Apărării al Statelor Unite, prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning, a afirmat că este precaut în ceea ce priveşte optimismul şi că, evident, încurajează desfăşurarea unui dialog.

Manning a precizat că armata americană va sta “umăr la umăr” alături de aliatul său Coreea de Sud, adăugând că SUA este “absolut” sigură de angajamentul guvernului din Seul faţă de “alianţa lor solidă”.

Chung şi şeful serviciilor de informaţii sud-coreene, Suh Hoon, urmează să zboare la Washington în această săptămână, pentru a informa diverşi oficiali americani în legătură cu discuţiile purtate cu Coreea de Nord.