Sfaturi veterinare importante pentru deţinătorii de câini

Ion Camelia Ramona, doctor veterinar
Ion Camelia Ramona, doctor veterinar (Epoch Times România)

Motto - ,,Orice animal sălbatic sau domestic trebuie să fie considerat o fiinţă vie, sensibilă, meritând tot respectul...”

Cunoaşterea principalelor boli ale câinelui şi măsurile care se iau pentru prevenirea sau tratarea acestora presupune o descriere sumară.
Primul sfat este acela de a nu vă substitui medicului, ci mai degrabă, dacă aveţi nelămuriri, să vă adresaţi acestuia. Al doilea sfat este cum să vă alegeţi medicul veterinar pentru câinele dumneavoastră.

După ce aţi cumpărat un câine, aveţi obligaţia să-l îngrijiţi cum se cuvine, să vă preocupaţi îndeaproape de starea lui de sănătate, iar medicul trebuie ales după criteriul competenţei, şi, în ultimul rând, ca urmare a recomandărilor prietenilor şi rudelor.

Atenţie la un medic care-şi bârfeşte confratele sau la un iubitor de animale, în speţă de câini, care bârfeşte medicul. Orientativ, un cabinet curat şi bine dotat poate fi o ”carte de vizită” favorabilă medicului pe care l-aţi ales, şi e bine să vă asiguraţi (poate chiar prin forma unui abonament plătit) că are timp şi pentru câinele dumneavoastră.

De altfel, în faţa bolii, toţi pacienţii sunt egali, iar îngrijirea câinelui dumneavoastră de apartament începe, în primul rând, cu asistenţa veterinară.

În al doilea rând, va fi întocmit un carnet de sănătate sau paşaport, cu un program de vaccinare şi tratamente antiparazitare, de prevenire a rahitismului şi de corectare a unor defecte (hernii ombilicale etc.).

Cu ocazia primului examen, se va descoperi dacă are un deget în plus, o hernie, o eventraţie. Prima vaccinare a câinelui va fi împotriva parvovirozei, la o lună şi jumătate, cu un vaccin monovalent sau bivalent, urmată de administrarea vaccinurilor împotriva Jigodiei, Hepatitei, Leptospirozei şi Turbării.

Însă înainte de programul de vaccinare se realizează corect (de două-trei ori) deparazitarea internă. Se mai administrează vaccinuri împotriva Coronavirozei şi tusei de canisă.

Alimentaţia câinelui reprezintă o problemă foarte importantă pentru sănătatea lui. Folosirea crescândă a preparatelor comerciale a dus la ameliorarea sănătăţii şi prelungirea vieţii lui, deoarece multe din aceste preparate sunt echilibrate cu grijă în principiile nutritive esenţiale.

Atenţie însă la valabilitatea (termenul de valabilitate) care este înscrisă pe ambalaj.

Pieptănatul şi periatul câinelui constituie o plăcere pentru el, dacă se fac zilnic, şi vor constitui, cu siguranţă, o modalitate de apropiere, de dezvoltare a prieteniei între stăpân şi câine. De asemenea, stăpânul va putea să-şi controleze câinele îndeaproape, să vadă dacă nu prezintă semne de boală sau paraziţi.

Respectaţi următoarele reguli

1. Alegeţi câinele potrivit pentru familia dumneavoastră, ţinând în primul rând cont de mărimea casei sau a apartamentului;

2. După aceea, alegeţi un medic veterinar, în îngrijirea căruia să rămână toată viaţa;

3. Planificaţi şi pregătiţi un loc pentru dormit, pentru mâncat şi, eventual, unde să-şi facă nevoile, în cazuri speciale (cât e mic, dacă e foarte bolnav ori dacă nu-l puteţi duce afară);

4. Pregătiţi vesela şi ustensilele necesare îngrijirii câinelui;

5. Faceţi-i un prim control medical, să vedeţi dacă e sănătos;

6. Iniţiaţi pentru câinele dumneavoastră un program al vaccinărilor, deparazitărilor, anticoncepţionalelor, etc;

7. Nu ţineţi decât atâţia câini câţi puteţi îngriji şi hrăni cu adevărat;

8. Educaţi câinele în aşa fel încât să fie foarte ascultător şi curat;

9. A avea un câine de apartament reprezintă o responsabilitate pentru stăpân; acest câine va fi iubit de toţi locatarii, dacă nu va fi irascibil (deci trebuie educat) şi dacă nu va muşca alte persoane sau copii;

10. Farmacia casei pentru câini va cuprinde: apa oxigenată, pachete cu comprese sterile, feşe de tifon, cărbune medicinal, supozitoare cu glicerină, vitamina K, vitamina C, vitamina A, ser fiziologic, unguente.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

Ivana F.I., Ivana S. - Câinele, mică enciclopedie - Ed. Venus Bucureşti, Ed. I.E.P. Ştiinţa Chişinău 1995


Articol realizat de DVM Camelia ION

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură