Siegfried Mureşan reacţionează: Dăncilă să spună public ce ofertă a făcut companiei Volkswagen

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Vicepreşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) Siegfried Mureşan a afirmat, luni, că Guvernul Dăncilă nu a făcut nimic pentru a atrage investiţiile companiei Volkswagen în România. Declaraţia europarlamentarului vine la scurt timp după ce premierul demisionar i-a acuzat pe liberali şi pe preşedintele Klaus Iohannis că nu s-au interesat şi nu au intervenit pentru ca firma germană să aleagă România ca ţară est-europeană în care să deschidă o fabrică şi să facă investiţii.

Siegfried Mureşan informează cu acest prilej că producătorul german de automobile Volkswagen anunţase încă de anul trecut că este în căutarea unei destinaţii în Europa de Est pentru o nouă fabrică de automobile.

“Pentru a atrage o astfel de investiţie majoră, primul şi cel mai important factor este ca Guvernul României să vină cu o ofertă viabilă din punct de vedere economic. Fostul preşedinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, actualmente membru în comitetul director al Asociaţiei Producătorilor Auto din Bulgaria, a anunţat public că Bulgaria a făcut Grupului Volkswagen o ofertă care include un ajutor de stat de 260 de milioane de euro. Guvernul României nu a anunţat public nimic despre o ofertă clară, viabilă economic, trimisă de la Bucureşti companiei Volkswagen”, a declarat europarlamentarul PNL.

În acest context, Mureşan îi cere Vioricăi Dăncilă să spună public ce ofertă a făcut companiei Volkswagen şi o acuză pe aceasta că „inventează vinovaţi în loc să admită că Guvernul PSD nu a făcut nimic pentru a atrage compania Volkswagen în România”.

“Îi solicit public prim-ministrului Dăncilă să spună dacă şi ce ofertă a făcut Guvernul României companiei Volkswagen, dacă a făcut o ofertă mai bună decât oferta Bulgariei. În cazul în care nu a venit cu o ofertă viabilă economic, aştept ca doamna Dăncilă să admită public că Guvernul PSD este singurul vinovat dacă România ratează această investiţie enormă”, a adăugat liberalul.

Redăm în continuare argumentele pe care Siegfried Mureşan îşi bazează acuzaţia potrivit căreia “orice dezavantaj pe care România îl are faţă de orice alt stat din regiune este cauzat de lipsa de implicare a actualului Guvern, din cauza atacurilor Guvernului la statul de drept, din cauza modificărilor la Codul fiscal şi din cauză că acest Guvern este izolat pe plan extern”:

„De doi ani de când Viorica Dăncilă este prim-ministru, Bulgaria ne depăşeşte constant. Bulgaria este cu jumătate de picior în zona euro datorită politicilor fiscale şi monetare mai bune, în timp ce România mai îndeplineşte doar 1 din cele 5 criterii principale de aderare la zona euro. Guvernul Bulgariei este lăudat în raportul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, în timp ce Guvernul României este criticat.

În cei doi ani de când este prim-ministru, Viorica Dăncilă nu a atras niciun investitor major în ţara noastră. Marile investiţii au ocolit România. Compania BMW, spre exemplu, a ales să deschidă o fabrică la Debrecen în Ungaria, la 30 de kilometri de graniţa cu România.

Din 16 noiembrie 2018, de când compania Volkswagen a anunţat că este în căutarea unei fabrici în Europa de Est şi până acum, nu ştim ca prim-ministrul demis Viorica Dăncilă să fi făcut ceva concret pentru a atrage această investiţie majoră. De abia astăzi, Viorica Dăncilă ne spune că va încerca să o sune pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. O asemenea convorbire, în acest moment, cu Viorica Dăncilă prim-ministru demis, nu va avea niciun rezultat. Dacă o va suna acum, Viorica Dăncilă va fi surprinsă de răspunsul pe care îl va primi.

În contrast cu lipsa de acţiune a Guvernului Dăncilă, Partidul Naţional Liberal a acţionat la toate nivelurile şi în permanenţă pentru a atrage acest mare investitor în România.

Imediat ce compania Volkswagen a anunţat, în 16 noiembrie 2018, intenţia de a deschide o fabrică în Europa de Est, eu i-am adresat o scrisoare publică prim-ministrului Viorica Dăncilă. Anexez aici scrisoarea: http://bit.ly/2VZYTmr. Am explicat în scrisoare de ce este foarte important ca România să obţină investiţia Volkswagen şi i-am cerut Vioricăi Dăncilă să facă toate demersurile pentru acest lucru. În acest context, am întrebat-o dacă a avut sau a planificat să ia contact direct, la nivelul Guvernului, cu principalii acţionari ai Grupului Volkswagen. Am mai întrebat dacă va pregăti un plan strategic care să aibă drept obiectiv relocarea facilităţii de producţie a Grupului Volkswagen în România.

La nivel local, încă de la începutul anului, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (în prezent europarlamentar), a purtat discuţii cu echipele de consultanţi ai Volkswagen care evaluau opţiunile de relocare şi a făcut tot ce a ţinut de nivelul administraţiei locale pentru a pune Aradul în topul preferinţelor investitorului Volkswagen. Aceste discuţii au fost anunţate în spaţiul public chiar de domnul Gheorghe Falcă.

Noi, Partidul Naţional Liberal, vom continua să facem toate demersurile pentru a aduce compania Volkswagen în România. Iar primul şi cel mai important factor pentru a atrage un asemenea investitor este ca Guvernul României să vină cu o ofertă viabilă din punct de vedere economic. Este clar că acest Guvern demis, lipsit de credibilitate la nivel european şi incompetent nu poate veni cu o astfel de ofertă. Avem nevoie urgent de un nou Guvern care să reia negocierile cu Volkswagen”.