Sigmar Gabriel avertizează asupra cazului în care Le Pen ar câştiga alegerile prezidenţiale franceze

Există riscul serios ca politicianul de extremă-dreapta, Marine Le Pen, să câştige alegerile prezidenţiale franceze, afirma ministrul de Externe german Sigmar Gabriel. Atunci Franţa ar putea să se retragă dintr-o UE extrem de slăbită, avertiza acesta.
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel.
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel. (Captură Foto)

Partidul Frontul Naţional al lui Le Pen “şi-a fixat obiectivul de a distruge Europa”, susţinea Gabriel în timpul unui interviu pentru ediţia de joi a cotidianului german “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

“Acesta a devenit un pericol real”, afirma Gabriel, democrat social de centru-stânga.

Dacă Le Pen va câştiga alegerile, ideea Europei unite va dispărea, insista Gabriel. “Dar fără angajamentul Franţei, Europa este cu siguranţă de neimaginat pe termen lung” a mai continuat. “Cel mai important este faptul că francezii vor fi primii care vor simţi efectele unui aşa-zis Frexit”.

“Deoarece rezultatele unei astfel de nesiguranţe în ceea ce priveşte viitorul Europei ar fi, desigur, ieşirile de capital, lipsa investiţiilor şi şomaj în masă”, susţinea Gabriel.

Volatilitatea sondajelor

Macron rămâne primul în cursa alegerilor, cu 39 de procente conform ultimului studiu al sondajelor de opinie consultate, Ipsos oferindu-i acestuia o opinie favorabilă.

În sondajul lansat de revista “Le Point” miercuri, Macron era urmat de candidatul socialist Benoit Hamon, cu 38 de procente, în timp ce fostul fruntaş, Francois Fillon, căzuse cu 18 procente la 25%, chiar în urma lui Le Pen, care are 26 de procente.

Aruncare cu noroi istorică

Fruntaşul la prezidenţialele franceze, Emmanuel Macron, a atras critici puternice miercuri după ce a numit colonizarea Algeriei de către Franţa “o crimă împotriva umanităţii”.

Într-un interviu pentru o televiziune din Alger care va fi difuzat săptămâna aceasta, candidatul de centru a susţinut că acţiunile Franţei în Algeria, care a obţinut independenţa în 1962 în urma a 8 ani de luptă, au fost “cu adevărat barbare şi constituie o parte din trecutul nostru pentru care ar trebui să cerem scuze”.

Wallerand de Saint-Just, un oficial din Frontul Naţional, partidul de extremă-dreapta al lui Le Pen, l-a acuzat pe Macron că “împuşcă Franţa în spate”.

Provocări sistematice

“Intrarea unui candidat de stânga veritabil ar fi bună pentru a asigura o răsturnare de situaţie, dar a diviza acest lucru din nou cu un centrist, mai degrabă întăreşte situaţia lui Le Pen. Totul se rezumă la prezenţa la vot. Dacă Fillon rămâne dar este "şifonat", ea câştigă prima rundă. Apoi totul este condiţionat de francezii care se pare că vor vota pentru o versiune mai prietenoasă a lui Thatcher. Nu vă ţineţi respiraţia”, afirma Mark Blyth pentru DW, un economist politic de la Universitatea Brown.

“Ascensiunea dreptei este conectată direct cu eşecurile formaţiunilor de centru-stânga de a oferi remedii pentru capitalismul financializat”, declara în cadrul unui interviu pentru DW Wolfgang Streeck, profesor la Institutul Max Planck pentru Studii Societăţilor în Koln.

“Ceea ce vedem este completa inabilitate a centrului-dreapta de a forma o coaliţie coerentă pe harta politică fragmentată. Elitele cosmopolite, citadine, au pierdut legătura, iar Le Pen în Franţa, ca de altfel şi alţii în Europa, adună rămăşiţele”, afirma Streeck.

Rusia: ameninţare sau partener?

Gabriel a vorbit, de asemenea, despre necesitatea unui parteneriat cu Rusia. În interviu, acesta a întrebat dacă Rusia este partener, competitor sau oponent.

“Întâi de toate, Rusia este vecina noastră, fie că unii vor acest lucru sau nu”, afirma acesta. “Totuşi, parteneriatul cu Rusia nu ar trebui să fie naiv”.