Silvan Shalom: Apreciem mult şi ţinem foarte mult la relaţia noastră cu Republica Moldova

Vicepremierul israelian,  Silvan Shalom
Vicepremierul israelian, Silvan Shalom (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Statul Israel va transfera Republicii Moldova experienţa sa în domeniul administrării resurselor energetice şi acvatice, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Executivului. Intenţia a fost discutată în cadrul unei întrevederi, care a avut loc astăzi între Prim-ministrul Iurie Leancă şi Silvan Shalom, viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii, Energiei şi Resurselor Acvatice al Israelului. Autorităţile din Israel şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini Moldova pe mai multe dimensiuni, în special, în domeniul aprovizionării cu apă şi diversificării resurselor energetice.

Oficialul de la Tel Aviv a exprimat interesul autorităţilor israeliene în sprijinirea ţării noastre. „Apreciem mult şi ţinem foarte mult la relaţia noastră cu Republica Moldova şi dorim să ne împărtăşim experienţa în domeniile în care am reuşit, cum ar fi aprovizionarea cu apă a consumatorilor sau diversificarea surselor energetice”, a precizat oficialul israelian.

Iurie Leancă a salutat intenţia, subliniind succesele obţinute de statul israelian în acest sens. „Aţi reuşit să soluţionaţi problema stringentă a accesului la apă într-un pustiu, iar noi, având resurse, stagnăm la acest capitol. Iată de ce experienţa Israelului în domeniul aprovizionării cu apă a consumatorilor este foarte importantă pentru noi. Dialogul excelent între Chişinău şi Tel Aviv se transformă în realizarea unor proiecte concrete”, a menţionat Prim-ministrul Iurie Leancă.

Părţile au discutat şi despre reuşitele Israelului în domeniul diversificării surselor energetice şi posibilităţile de transferare a celor mai bune practici instituţiilor responsabile de la Chişinău.

Delegaţia din Israel întreprinde o vizită în Republica Moldova la invitaţia vicepremierului Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Delegaţia israeliană este compusă din mai mulţi experţi, reprezentanţi ai agenţiilor naţionale responsabile de administrarea resurselor acvatice şi a celor energetice, care vor colabora cu autorităţile de la Chişinău, în cadrul unor grupuri interdepartamentale, care vor fi create în curînd între cele două părţi.