Sindicaliştii cer asanarea morală în domeniului cercetării ştiinţifice. "RADIAŢIA" se adresează Guvernului

George Epurescu, preşedintele sindicatului Radiatia
George Epurescu, preşedintele sindicatului Radiatia (Epoch Times România)

Sindicatul "RADIAŢIA" din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR), a transmis, joi, o scrisoare de protest către primul ministru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi ministrul Educaţiei, cerând intervenţia de urgenţă a acestora, pentru asanarea morală a domeniului cercetării ştiinţifice. În caz contrar, cercetătorii vor trece la acţiuni de stradă.

"La vârful domeniului, în minister şi ANCSI se perpetuează persoane incompetente, fără activitate ştiinţifică recunoscută, slabi manageri şi persoane care duc spre dezastru, an de an, prin acţiunile lor, cercetarea ştiinţifică. Deşi aparent bugetul a crescut, fondurile sunt blocate de incompetenţa Preşedintelui ANCSI, Tudor Prisecaru. Acesta sfidează cercetătorii, decide în mod discreţionar şi refuză orice dialog pentru rezolvarea problemelor pe care le creează. Dacă nu se dă curs doleanţelor noastre, vom trece la acţiuni de stradă până la eliminarea imposturii din cercetare", declară preşedintele sindicatului RADIAŢIA, George Epurescu.

Redăm scrisoarea trimisă de sindicalisti guvernanţilor

"Sindicatul I.N.F.L.P.R. “RADIAŢIA” din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR) îşi exprimă profunda nemulţumire cu privire la faptul că, deşi au fost promise schimbări în toate eşaloanele ministerelor cu specialişti bine pregătiţi şi doritori să muncească în slujba cetăţenilor acestei ţări, la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, este menţinut în funcţie dl. Secretar de Stat, Tudor Prisecaru.

În aceste condiţii, şi având experienţa ultimilor ani, considerăm că se perpetuează lipsa de profesionalism şi respect faţă de cercetători. Prin acţiunile întreprinse de ramura “Cercetare” din minister, condusă de dl. Tudor Prisecaru a fost sabotată derularea în condiţii optime a proiectelor de cercetare prin tăieri arbitrare ale bugetelor proiectelor. De asemenea, reclamăm şi comportamentul sfidător şi umilitor la adresa cercetătorilor, afişat prin totală lipsă de comunicare şi disponibilitate pentru discuţii şi negocieri cu cercetătorii şi reprezentanţii lor.

Ultima acţiune a acestora o reprezintă întreruperea finanţării de bază, Programul Nucleu, pentru aproape 2 luni (ianuarie şi februarie), prin întârzieri nejustificate ale implementării mecanismelor de finanţare care înseamnă, în realitate, tăierea substanţială a veniturilor cercetătorilor. Acest ultim abuz, neglijenţă sau sfidare demonstrează, din nou, incompetenţă managerială, reaua credinţă şi totală indiferenţă faţă de cercetarea ştiinţifică şi cercetători.

Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, la concursurile pentru ocuparea funcţiei de Director General la unele Institute Naţionale de Cercetare-Dezvoltare, au fost desemnate câştigătoare persoane care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate (au depăşit vârstă de pensionare). La alte institute regăsim situaţia, deloc fericită, în care funcţia de Director General este ocupată de ani buni fără concurs, în baza unor Ordine ilegale ale miniştrilor Educaţiei şi Cercetării prin care se permanentizează o situaţie de interimat.

1. Demiterea de urgenţă a următorilor: Tudor Prisecaru, Lucia Moise, Dana Gheorghe şi desemnarea unor persoane oneste, cu activitate de cercetare recunoscută la nivel internaţional şi organizarea corectă a concursurilor pentru celelalte funcţii.

2. Anularea ordinelor de numire pentru Directori Generali care au împlinit vârsta de pensionare şi refacerea concursurilor.

3. Eliberarea din funcţie a Directorilor Generali Interimari care au depăşit vârsta de pensionare.

4. Stabilirea unui dialog real cu sindicatele din cercetare şi respectarea Cartei Europene a Cercetătorului, a legislaţiei naţionale şi efectuarea de urgenţă a unui audit independent la toate Institutele Naţionale de Cercetare – Dezvoltare.

În faţa valului de impostură şi incompetenţă ce domină astăzi domeniul cercetării ştiinţifice, vom continua lupta şi vom acţiona prin toate metodele legale specifice."