Sindicaliştii din penitenciare cer demisia lui Tudorel Toader „pentru incompetenţă şi dezinteres”

Guvernul discriminează salarial angajaţii din penitenciare, susţin sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care cer demisia ministrului Justiţiei şi acordarea majorării cu până la 15% a salariului de bază şi pentru angajaţii din închisori.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministrul Justiţiei trebuie să răspundă pentru totala lipsă de implicare, angajaţii din penitenciare fiind singurii care nu beneficiază de majorarea cu până la 15% a salariului de bază, acordată prin Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului tuturor celorlalţi angajaţi din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, transmit reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Potrivit acestora, agenţii şi ofiţerii de penitenciare rămân singura categorie profesională din acest sector de activitate care nu beneficiază de această majorare salarială, deşi în perioada de consultări iniţiatorii proiectului şi instituţiile avizatoare au fost insistent sesizaţi de către sindicatele din penitenciare referitor la această problemă.

„Considerăm că ministrul justiţiei, domnul Tudorel Toader, este principalul vinovat pentru această formă de discriminare salarială a angajaţilor din penitenciare, acesta nefiind nici de această dată interesat în susţinerea intereselor legitime ale personalului din subordine”, transmite FSANP.

În aceste condiţii, sindicaliştii anunţă că marţi 08 august 2017 la discuţiile cu ministrul justiţiei pe tema adoptării unui pachet de măsuri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare îi vor propune lui Toader să demisioneze "pentru incompetenţă şi dezinteres".

„Indiferent însă de ce decizie va lua acesta - bănuim că va dori şi dânsul să rămână cât mai mult în funcţie, cerem Guvernului României să elimine situaţia discriminatorie în care sunt puşi angajaţii din penitenciare şi să aprobe majorarea cu până la 15% a salariului de bază şi pentru această categorie de personal”, se arată în comunicatul remis Epoch Times.

Totodată, sindicaliştii informează că protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 01 august 2017 prin refuzul de a efectua ore suplimentare care va duce inevitabil la blocarea activităţii penitenciarelor, continuă pe durată nedeterminată.

Urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei

„Pe lista de revendicări adăugăm, alături de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de personal şi construirea unui cadru legal care să protejeze angajaţii penitenciarelor, eliminarea discriminărilor salariale dar şi demiterea ministrului justiţiei pentru incapacitatea de a înţelege şi rezolva problemele din penitenciare”, transmit sindicaliştii.