Sindicatele din Moldova au cerut Guvernului majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului

.
. (Epoch Times)

Conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a cerut astăzi Guvernului să majoreze indemnizaţia unică la naşterea copilului cu 1.600 de lei. Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent prevede că persoanele asigurate primesc o indemnizaţie de 3.400 de lei (circa 200 euro), iar cele neasigurate - 3.100, comunică Moldpres.

Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a insistat astăzi în cadrul unei întrevederi cu premierul Iurie Leancă ca indemnizaţia unică la naşterea copilului să fie majorată, astfel încât, în anul 2015 aceasta să constituie 5.000 de lei.

”Considerăm necesar reexaminarea salariului minim pe ţară de la 600 de lei p\n la nivelul minimului de existenţă (circa 1.600 de lei). De asemenea, pledăm pentru elaborarea unui mecanism de acordare a creditelor de lungă durată cu rata dobânzii sub 5%, pentru ca tinerii să poată procura locuinţe şi să le oferim mai multe oportunităţi pentru ca ei să rămână în ţară”, a adăugat liderul sindical.

Oleg Budza a precizat că săptămâna viitoare liderii sindicali vor avea întrevederi cu reprezentanţi ai mai multor ministere pentru a discuta despre impactul semnării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană asupra salariaţilor.

Prim-ministrul Iurie Leancă a apreciat buna colaborare dintre Guvern şi sindicate.

“Confederaţia Naţională a Sindicatelor este un partener cu care avem un dialog activ şi avem aceleaşi obiective ce se referă la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei. Trebuie însă să corelăm cerinţele oamenilor muncii pe care sindicatele îi reprezintă cu posibilităţile reale. Este important să avem în continuare un dialog constructiv pentru a identifica soluţiile potrivite”, a subliniat Leancă.

Premierul a afirmat că "urmează să stabilim împreună cum să majorăm veniturile la bugetul de stat”.

Cele două părţi au convenit să elaboreze şi un nou plan de acţiuni pentru combaterea muncii la negru şi a achitării salariilor în plic.