Sindromul Dragnea: Partidul lui Netanyahu organizează manifestaţii de sprijin pentru premierul corupt, acuză lovituri de stat

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Câteva mii de israelieni au ieşit marţi pe străzi în sprijinul premierului Benjamin Netanyahu, în timp ce se confruntă cu trimiterea în judecată pentru corupţie.

Protestul, având ca mesaj lozinca „Opriţi lovitura de stat”, nu a reuşit să atragă mulţimi mari, organizatorii săi - membrii partidului Likud al premierului Netanyahu - au sperat să atragă şi au participat doar câţiva parlamentari şi miniştri ai cabinetului.

Netanyahu a fost trimis joi în faţa tribunalului pentru luare de mită, fraudă şi abuz. El neagă săvârşirea infracţiunilor în toate cele trei capete de acuzare şi a declarat că anchetarea sa este o tentativă de lovitură de stat care are drept scop eliminarea unui lider popular de dreapta.

Presa israeliană a raportat numărul manifestanţilor la aproximativ 2.000 - 3.000 de persoane, în timp ce Likud a spus că 15.000 au participat la miting.

Benny Ganz, rivalul centrist al lui Netanyahu, care conduce partidul Albastru-Alb, a declarat pe Twitter: „Într-o democraţie sănătoasă, un prim-ministru nu organizează o manifestaţie împotriva sistemului de justiţie.”

Procurorul general israelian Avichai Mandelblit, care a luat decizia de a-l trimite pe Netanyahu în faţa justiţiei, a declarat că atacurile asupra sistemului juridic au mers prea departe.

„Aud ameninţări. Aud calomnii fără dovezi. Este şocant ", a declarat Mandelblit la o conferinţă din sudul Israelului.

Netanyahu, cel mai longeviv lider din Israel, aflat la putere din 2009, conduce în prezent un guvern interimar după două runde neconcludente de alegeri în acest an.

Netanyahu nu este obligat prin lege să demisioneze din funcţie în momentul în care este trimis în justiţie şi a promis să rămână la putere.

Dar rechizitoriul împotriva lui, primul care trimite în faţa Justiţiei un premier israelian în exerciţiu, a generat cereri din partea opoziţiei de centru-stânga care solicită demisia.

Israelul se confruntă cu tulburări politice fără precedent, după ce nici Netanyahu, nici Ganz nu au reuşit să formeze un guvern de coaliţie în urma alegerilor organizate în aprilie şi a celei de-a doua runde în septembrie. Dacă blocajul politic nu este soluţionat, Israelul s-ar putea confrunta cu al treilea scrutin în câteva luni.