Sinucigaşul cu bombă din St. Petersburg este un kârgâz de 22 de ani

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a dezvăluit identitatea bărbatului de 22 de ani care s-a aruncat în aer, luni, în vagonul unui metrou din Sankt Petersburg, ucigând 14 persoane şi rănind câteva zeci.
Scena unui atac sinucigaş cu bombă într-un metrou din St. Petersburg, Rusia, 3 aprilie 2017.
Scena unui atac sinucigaş cu bombă într-un metrou din St. Petersburg, Rusia, 3 aprilie 2017. (Captură Foto)

Sinucigaşul cu bombă s-a dovedit a fi Akbarzhon Dzhalilov din Kârgâzstan. “După examinarea genetică şi analizarea imaginilor obţinute de camerele de supraveghere, investigaţia presupune că persoana care a desfăşurat atacul sinucigaş a lăsat, de asemenea, o geantă ce conţinea dispozitiv explozibil la staţia Ploşciad Vosstania”, a susţinut Comitetul.

Purtătoarea de cuvânt a comitetului, Svetlana Petrenko, a declarat agenţiei de ştiri Interfax că acest Comitet de Investigaţii, asistat de FSB şi echipe de investigaţii urgente ale Ministerului de Interne, au examinat rămăşiţele din interiorul celui de-al treilea vagon al metroului şi au descoperit că teroristul a fost un bărbat.

“Investigaţia a stabilit identitatea bărbatului care a declanşat o explozie în metroul din St. Petersburg. A fost vorba de Akbarzhon Dzhalilov, născut în 01.04.1995”, a precizat Petrenko.

Anterior, Comitetul de Stat pentru Securitate Naţională al Kârgâzstanului (GKNB) a susţinut că “o persoană de origine kârgâză, [care] este acum cetăţean rus, este posibilul autor al atacului”. Conform agenţiei de ştiri Sputnik, acelaşi bărbat a lăsat o geantă cu un dispozitiv explozibil la staţia de metrou Ploşciad Vosstania. Dispozitivul a fost neutralizat de specialişti.

Motivele incidentului în care este implicat Dzhalilov rămân neclare. Islamul încă nu a fost menţionat ca fiind un factor în spatele atacului terorist, însă suspectul s-a născut într-un loc de instruire a jihadiştilor, susţine ziarul The Washington Times.

“Referitor la legătura cu radicalismul islamic, trebuie să aşteptăm până când investigatorii îşi vor prezenta toate rezultatele”, a declarat Erlan Abdîldaev, ministrul kârgâz de externe, la o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Oficiali ai sectorului securităţii de stat au susţinut că Dzhalilov este originar din Osh, o regiune volatilă din Kârgâzstan cunoscută pentru conflicte etnice şi activităţi puse la cale de jihadişti formaţi pe plan local. După cum a raportat ziarul The Washington Post, “oraşul este localizat în Valea Ferghana, o zonă împărţită de trei foste republici sovietice şi care este cunoscută ca un teren propice extremismului în Asia Centrală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe