Siria acuză SUA şi aliaţii săi că furnizează teroriştilor agenţi toxici

Victime ale presupusului atac chimic desfăşurat în oraşul sirian Khan Sheikhoun în 4 aprilie 2017.
Victime ale presupusului atac chimic desfăşurat în oraşul sirian Khan Sheikhoun în 4 aprilie 2017. (Captură Foto)

Damascul a declarat că SUA, Marea Britanie şi aliaţii lor susţin teroriştii în cadrul războiului din Siria, prin aprovizionarea lor cu agenţi toxici, pe lângă alte tipuri de arme.

În timpul unei conferinţe de presă organizată miercuri la Ministerul sirian de Externe, în Damasc, adjunctul ministrului de externe, Faisal Mekdad, a declarat că agenţii toxici descoperiţi în oraşele Alep şi Damasc au fost produşi de companii americane şi britanice.

Mekdad a cerut de asemenea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să investigheze acţiunile americanilor şi britanicilor în Siria.

Mekdad a adăugat că, de la începutul crizei siriene, ţările occidentale, pe baza unor acuzaţii false făcute de teroriştii pe care îi susţin, au învinuit în mod regulat guvernul din Damasc pentru diverse incidente în care au fost folosite arme chimice. Guvernul sirian include în categoria grupurilor teroriste atât grupul jihadist Statul Islamic cât şi grupurile rebele, susţinute de SUA, Qatar sau Arabia Saudită, etc., care doresc schimbarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Mekdad a subliniat faptul că SUA chiar a folosit acele “minciuni” ca un pretext pentru a ataca oraşul Khan Shaykhun din provincia Idlib, fără să lanseze o investigaţie asupra afirmaţiilor teroriştilor.

El a adăugat că guvernul sirian a investigat în profunzime incidentul şi a prezentat OPCW rezultatele sale.

Siria a primit un comitet al OPCW specializat în descoperirea de dovezi şi “a deschis toate uşile pentru investigaţie, dar aceştia au refuzat”, a mai declarat oficialul sirian, care s-a arătat de părere că rezultatele care nu susţin agenda SUA vor fi respinse.