Siria declară că Damascul a revenit în întregime sub controlul guvernului

Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria.
Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria. (Getty Images)

Armata siriană a declarat că a recuperat o enclavă a Damascului care a fost ocupată de grupul jihadist Statul Islamic, obţinând astfel controlul deplin asupra capitalei pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Siria la începutul anului 2011.

Recapturarea zonelor deţinute de Statul Islamic în tabăra de refugiaţi palestinieni Yarmuk şi în districtul învecinat Hajar al-Aswad în sudul Damascului în 21 mai a avut loc după o campanie masivă de bombardamente care a decimat elementele jihadiste rămase în acea zonă, unde au locuit aproximativ 200.000 de refugiaţi palestinieni.

Tabăra a fost în mare parte părăsită după anii de atacuri, iar ultimul asalt asupra locaţiei a avut loc după ce civilii au fost evacuaţi în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit RFE/RL.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu soldaţi sirieni fluturând steaguri naţionale pe acoperişul unor clădiri distruse.

Victoria obţinută de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad a permis de asemenea miliţiilor aliate să securizeze zonele din jurul oraşului care se învecinează cu Israelul.

Miliţiile susţinute de Iran, inclusiv grupul libanez Hezbollah, au fost esenţiale – împreună cu puterea aeriană rusă – în susţinerea forţelor guvernului sirian în procesul de recapturare a unor zone imense din jurul Damascului şi a unor zone din nordul şi centrul ţării.

Oficialii iranieni au promis că vor rămâne în Siria în ciuda apelurilor făcute de SUA, Israel şi alte state ca Iranul să îşi retragă luptătorii din ţara arabă.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat lui Assad, în timpul unei întâlniri între cei doi care a avut loc săptămâna trecută în staţiunea rusească Soci, că o soluţie politică în Siria ar trebui să încurajeze statele străine să îşi retragă trupele de pe teritoriul acesteia.

Delegatul lui Putin în Siria, Aleksandr Lavrentiev, a afirmat că liderul rus a făcut referire, printre altele, şi la forţele iraniene.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a ameninţat Iranul luni, susţinând că SUA va aplica “cele mai dure sancţiuni din istorie” împotriva Teheranului dacă acesta nu îşi schimbă cursul şi nu pune capăt implicării militare în alte state din Orientul Mijlociu.

Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a declarat că prezenţa forţelor iraniene în Siria are loc “la cererea guvernului sirian”, adăugând că Iranul îşi va continua suportul cât timp guvernul lui Assad doreşte acest lucru.