Siria: Explozii în Homs, cel puţin 40 de morţi. Assad reapare şi face complimente armatei

Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012
Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012 (Joseph Eid/AFP/GettyImages)

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise în explozia unui depozit de muniţie al forţelor loiale lui Assad din Homs, care a fost lovit de rachete ale rebelilor. S-a înregistrat un număr de 120 de răniţi. Pentru prima dată din martie 2012, Bashar al-Assad a vizitat oraşul Daraya, controlat de armata sa, potrivit Observatorului Naţional al ONG-urilor pentru drepturile omului (Ondus), citând surse medicale la faţa locului şi relatat vineri de Quotidiano.net.

Un rezident din Homs a precizat că a auzit pocnituri mai mult de o oră după prima explozie, în cartierele Wadi Dahab şi al-Walid, unde regimul deţine depozitele de arme. Omul a raportat că a vorbit cu personalul de la Semiluna Roşie, de la care a aflat că cel puţin 22 de cadavre au fost duse la morga.

Iranul îi va furniza lui Assad 3,6 miliarde de dolari în petrol

Iranul va oferi Damascului 3,6 miliarde de dolari în petrol în schimbul dreptului de a investi în ţara din Orientul Mijlociu, care de mai mult de doi ani este teatrul unei rebeliunii armate care a aruncat ţara într-un război civil, a raportat agenţia siriană Sana.

"La fost semnat i la Teheran de către băncile centrale iraniene şi siriene, care garantează pentru Siria o linie de credit de 3,6 miliarde de dolari", a declarat agenţia siriană. În cadrul acordului, Damascul va înapoia costul petrolul prin diferite tipuri de investiţii", a adăugat Sana fără a preciza natura investiţiilor în Teheran. Iranul este principalul Bashar al-Assad a vizitat Daraya, un oraş apropiat de Damasc, controlat de armata acestuia, a anunţat televiziunea de stat siriană. Aceasta este prima vizită în afara capitalei a lui Assad din luna martie a anului 2012, iar pagina de Facebook a preşedintelui a publicat o fotografie în care Assad strângea mâinile unui soldat.

Daraya este un oraş predominant sunnit, nu departe de suburbiile din sudul Damascului unde cu an în urmă, rebelii au găsit acolo mai mult de 500 de morţi şi au acuzat forţele regulate preşedintelui sirian că sunt responsabile pentru masacru.

Civili kurzi luaţi ostateci

Aproximativ 200 de civili kurzi ar fi în mâinile unui grup de jihadişti sirieni. "Luptătorii Frontul Nusra - a raportat organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch - au preluat controlul la Tall Aren, un sat din provincia de Alep şi au pus sub asediu un alt sat, Hassel Tall. Au luat 200 de civili ca ostatici din ambele sate".

Miliţienii kurzi au hotărât să lupte împotriva grupului terorist, după ce liderul lor a fost ucis într-o bătălie între grupurile islamiste radicale şi reprezentanţii minorităţilor etnice.