Siria: Iranul lansează rachete balistice asupra taberelor teroriste la est de Eufrat

Rachete aparent lansate din Iran asupra Siriei, 1 octombrie 2018
Rachete aparent lansate din Iran asupra Siriei, 1 octombrie 2018 (Captură Imagine)

Teatrul de luptă din Siria s-a amplificat şi mai mult după ce, în noaptea de duminică spre luni, Iranul a lansat rachete balistice asupra unor ţinte din Siria situate la est de râul Eufrat.

Imagini video publicate prin canale oficiale de stat arată rachete lansate de Iran din regiunea sa vestică Kermanshah spre Siria, luând în vizor poziţii ale Statului Islamic situate la est de râul Eufrat. Teheranul a afirmat că acţiunea sa este un răspuns la atacul desfăşurat în 22 septembrie asupra unei parade militare în oraşul iranian Ahvaz, unde au murit 25 de persoane şi au fost rănite alte câteva zeci, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Totuşi, SUA va interpreta probabil acţiunea ca fiind foarte provocatoare, ţinând cont că armata americană are baze chiar în regiunea extinsă situată la est de Eufrat, care a fost vizată de atacul cu rachete iraniene.

În dimineaţa zilei de luni (ora locală), Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) a publicat o declaraţie oficială în care a afirmat că divizia sa aerospaţială a atacat un “cartier general al teroriştilor”, situat la estul de râul Eufrat în Siria.

Împreună cu declaraţia IRGC a fost publicat şi un set de fotografii care prezintă o serie de lansări aproape simultane de rachete sol-sol.

Imagini video cu lansările au fost încărcate pe Internet şi larg circulate pe reţelele sociale din Orientul Mijlociu. Rapoarte iniţiale şi materiale video neconfirmate au sugerat că au fost lansate opt rachete, însă cel puţin două s-ar fi prăbuşit la scurt timp după lansare.

“Cartierul general al celor responsabili pentru actul terorist din Ahvaz a fost atacat cu câteva minute în urmă la est de Eufrat de către câteva rachete balistice lansate de ramura aerospaţială a Gardienilor Revoluţiei”, a precizat IRGC pe website-ul său oficial.

Lansarea a avut loc la scurt timp după ce preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că SUA este “sponsor” al celor care au finanţat atacul terorist din Ahvaz – unul dintre cele mai mortale din istoria recentă a Iranului. IRGC a promis un “răspuns strivitor şi devastator” vineri în Teheran.

Washingtonul a negat orice implicare în atacul din Ahvaz, care a fost revendicat imediat atât de un grup separatist local din Ahvaz, cât şi de grupul jihadist Statul Islamic.

Însă ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat după atac că “stăpânii americani” şi forţele teroriste regionale ar trebuie trase la răspundere pentru vărsarea de sânge.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a referit la Occident, condamnând ceea ce a numit a fi “comploturi puse la cale de slugi ale SUA în regiune”.

La câteva ore de la lansarea rachetelor iraniene în Siria, nu s-a cunoscut dacă vreuna dintre rachete a lovit ţinta, iar surse ale televiziunii siriene de stat nu au publicat încă un raport sau o confirmare a atacului.

Totuşi, website-ul oficial de ştiri al Iranului în limba engleză presstv, citând IRGC, a precizat: “Potrivit declaraţiei, atacul a fost lansat în primele ore ale zilei de luni de către Divizia Aerospaţială a IRGC, ucigând şi rănind un număr mare de terorişti Takfiri şi lideri ai atacului din 22 septembrie”.

Cel puţin un raport al televiziunii de stat iraniene a sugerat că unele rachete au zburat deasupra centrului Irakului, în apropierea oraşului Tikrit, şi au aterizat în apropiere de Abu Kamal, în sud-estul Siriei.

Surse media de stat iraniene au promovat în această dimineaţă imagini şi grafice care aparent prezentau traseul de zbor al rachetelor, într-un semnal clar adresat inamicilor regionali Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, precum şi Statelor Unite şi Israelului.