Siria: Rebelii sirieni au cucerit o bază militară aeriană lângă Alep

Siria.
 
Siria.   (- / AFP / Getty Images)

Rebelii sirieni au preluat controlul de la baza aeriană din Menagh, lângă Alep, după mai multe luni de luptă în zonă. Cucerirea Menaghului a avut loc la câteva ore după ce un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer într-o maşină capcană în interiorul bazei, omorând un număr necunoscut de soldaţi, informează marţi agenţia MISNA.

De aproape zece luni sunt în curs ciocniri violente între rebeli şi armata guvernului lui Assad pentru cucerirea bazei militare, strategică şi foarte importantă, deoarece acesta este punctul din care se lansează avioanele de luptă şi elicopterele utilizate de armata regulată pentru atentatele asupra zonelor rebelilor din nordul Siriei.

Potrivit rapoartelor Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Londra, dar cu o reţea densă de contacte în opoziţie, Armata liberă (ESL) a preluat, de asemenea, controlul a patru sate în majoritate de etnicitate Alawită, în regiunea Latakia, un bastion al familiei lui Bashar al Assad.

Luptele din zonă continuă de trei zile consecutive. Observatorul a adăugat au fost victime de ambele părţi şi rebelii au luat ca prizonieri soldaţii guvernului.

Pentru prima dată din martie 2012, Bashar al-Assad a vizitat oraşul Daraya, controlat de armata sa, potrivit Observatorului Naţional al ONG-urilor pentru drepturile omului (Ondus), citând surse medicale la faţa locului. A vorbit despre cele mai recente evoluţii în criza din Siria, de acţiunile eroice ale armatei siriene în apărarea ţării, lăudându-le şi afirmând că represiunea rebelilor "cu o mână de fier" este singura modalitate de a pune capăt războiului civil.