Sistemul de programare la frontieră - soluţia pentru decongestionarea traficului transfrontalier

Prezentarea „Sistemului de programare la frontieră”
Prezentarea „Sistemului de programare la frontieră” (gov.md)

Programul USAID Reforme Structurale în Moldova a prezentat marţi, 8 octombrie, o soluţie pentru decongestionarea traficului transfrontalier, numit „Sistemul de programare la frontieră”, fiind vorba despre un sistem electronic care le-ar permite transportatorilor de mărfuri să-şi programeze în prealabil traversarea frontierei prin intermediul unei aplicaţii online.

Implementarea Sistemului de Programare la Frontieră a fost propusă ca o soluţie pentru decongestionarea traficului în posturile vamale, ca urmare a abordării concluziilor Studiului de evaluare a coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, realizat de experţii Programului în perioada noiembrie 2017 - iulie 2018.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, în cadrul prezentării au fost expuse principiile de funcţionare ale noului sistem de programare, similar celui aplicat în mai multe state europene. Mai exact, transportatorii de mărfuri vor avea posibilitatea să îşi planifice în prealabil timpul de traversare a frontierei, printr-o aplicaţie online adaptată oricărui dispozitiv: calculator, tabletă sau telefon mobil.

În acest sens, Serviciul Vamal a ţinut să amintească despre faptul că anterior a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Programul USAID, care stabileşte angajamentele părţilor privind implementarea noului sistem. Potrivit înţelegerilor, la prima etapă, sistemul ar urma să fie implementat, în regim de testare, la postul vamal ”Sculeni”, dat fiind faptul că nivelul fluxului de autocamioane prin acest post este într-o creştere constantă.

„Deja la etapa actuală, în vederea decongestionării traficului transfrontalier, Serviciul Vamal a elaborat şi înaintat spre examinare părţii române un proiect de Procedură cu privire la asumarea responsabilităţilor şi modalitatea de colaborare a autorităţilor de resort ale Republicii Moldova şi României în realizarea procesării unui volum stabilit de mijloace de transport marfare într-un interval de 24 de ore, în scopul asigurării unui flux continuu de vehicule la frontiera moldo-română.

Odată cu implementarea Sistemului de Programare la Frontieră, Procedura elaborată va contribui la funcţionarea eficientă a procesului de planificare on-line a traversării frontierei, fără cozi sau aglomerări în punctele de trecere”, a mai menţionat sursa citată.

Tot în acest context, în cadrul evenimentului de prezentare la care a participat şi reprezentantul Ambasadei României în Republica Moldova, oficialii de la Chişinău au solicitat intensificarea cooperării între cele două părţi pentru o bună implementare a proiectului susţinut de Programul USAID.

Prezentarea a fost realizată de experţii USAID în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, consilieri ai Prim-ministrului, Directorul Oficiului Dezvoltare Economică al USAID Moldova, Dan Thomson, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir şi reprezentanţi ai asociaţiilor transportatorilor şi ai asociaţiilor de business etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe