Sistemul energetic, pe mâna chinezilor. CE Oltenia semnează cu o companie chineză pentru un grup energetic la Rovinari

Premierul Victor Ponta primit cu onoruri la Beijing, 31 august 2014.
Premierul Victor Ponta primit cu onoruri la Beijing, 31 august 2014. (Facebook)

Complexul Energetic Oltenia a semnat vineri, la Guvern, un acord cu China Huadian Engineering care prevede înfiinţarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari. Cu această ocazie a fost creată o companie cu capital mixt de tip Independent Power Producer (IPP), relatează Hotnews.ro

La începutului lunii mai 2012, Comisia de negociere pentru Proiectul 'Realizare grup energetic nou de 500 de megawaţi la Termocentrala Rovinari' a selectat oferta depusă de compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd pentru că aceasta a întrunit cel mai mare număr de puncte, respectiv un total de 100, faţă de 78,75 puncte obţinute de compania Marubeni Corporation.

Proiectul termoelectric de la Rovinari presupune o investiţie de un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de 500 MW. În noiembrie, Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Corporation au semnat un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari.

"Guvernul va sprijini toate investiţiile în dezvoltarea şi retehnologizarea producătorilor de energie termo, hidro şi nuclear. Pentru aceasta este însă nevoie de parteneri cu putere financiară şi tehnologică extrem de mare. Am vrut să salut acest proiect la Rovinari, care presupune o investiţie de aproape 1 miliard de dolari", a declarat premierul Victor Ponta.

"Ieri am fost la Complexul Energetic Hunedoara împreună cu cei doi miniştri şi ştim cât de important va fi proiectul de retehnologizare - 270 de milioane de euro pentru retehnologizarea unui grup la Complexul Energetic Hunedoara. Ştiu cât de avansat este proiectul privind grupul III şi IV de la Cernavodă, în care investitorul chinez selectat va investi peste 4 miliarde de dolari. Şi m-am bucurat să aflu că avem mulţi competitori interesaţi şi intraţi în procedura pentru centrala de la Tarniţa - peste 1,5 miliarde de euro investiţii. Dacă adunăm doar aceste patru investiţii în energie, putem ajunge la acea cifră de 7 miliarde de dolari, pe care o anunţam ca un obiectiv de investiţii în energie în urmă cu un an, tot în această sală, alături de prim-ministrul Chinei, domnul Li Keqiang", a mai precizat Ponta.

În contextul eforturilor Guvernului Ponta de a consolida parteneriatul strategic cu regimul comunist de la Beijing se poate remarca o intrare în forţă a chinezilor în sistemului energetic român.

Hotnews scria recent în cadrul unei analize că, practic, orice înseamnă proiect energetic mare implică şi o companie chineză. Reactoarele 3 şi 4 Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, noua centrală de pe cărbune care va fi construită la Rovinari de CE Oltenia în colaborare cu China Huadian Engineering, retehnologizarea Termocentralei Deva, hidrocentrala Turnu Măgurele - Nicopole, microhidrocentralele de pe Prut, cablul electric submarin România-Turcia sunt doar o parte din proiectele în care Guvernul Ponta doreşte să-i atragă pe chinezi , remarcă Hotnews.

Dacă la acestea adăugăm şi intenţia ENEL de a vinde operaţiunile de distribuţie şi furnizare unei companii chineze, imaginea Chinei deţinând controlul asupra sistemului energetic românesc capătă din ce în ce mai mult contur.

Nu numai că tot ce înseamnă proiect energetic mare ar trebui, în viziunea premierului, să implice şi o companie chineză ci, mai mult, potrivit Hotnews, pentru unele dintre proiecte Guvernul vrea să acorde chiar şi ajutoare de stat. Niciun compromis nu pare prea mare pentru Guvernul Ponta pentru a-i aduce în România pe chinezi.

Problema cu investitorii privaţi este că, în eventualitatea unei situaţii de criză, aceştia ar ajunge să fie cei care iau deciziile, nu statul, iar aceste decizii ar putea fi în detrimentul interesului naţional.

"Independenţa energetică este o problemă de siguranţă naţională pentru că oferă independenţă politică. Centralele nucleare, rezervele de gaz şi ţiţei trebuie exploatate doar de companii româneşti ori provenind din statele aliate. (...) Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă cu comapanii din China. De ce ne dăm secretele acestora? Nu voi da secretele care ţin de siguranţa naţională unui stat care nu este aliat. Şi mai e ceva. Dau unor companii unde sunt sigură că tehnologia este perfectă", a declarat recent fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne