Situaţie ireală în Parlament. Lege ce "paralizează societatea civilă", votată de două ori ca să treacă. Acuzaţii grele pentru PSD-ALDE

Transformată, potrivit Opoziţiei, într-un instrument de oprimare a societăţii civile, legea vizând prevenirea spălării banilor a fost adoptată în Camera Deputaţilor după un vot cu strigături la propriu, nu la figurat...
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Hoţii", "Să va fie ruşine!" au răsunat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, strigătele indignate ale reprezentanţilor Opoziţiei, nemulţumţi că PSD a repetat votul pentru controversata lege vizând prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, forţând astfel adoptarea proiectului.

Mai exact, după ce la prima votare proiectul căzuse cu două voturi lipsă, liderul deputaţilor PSD a cerut repetarea votului, susţinând că unii dintre colegii săi nu au fost în sală. Votul s-a reluat pe fundalul strigătelor Opozitei iar legea a fost adoptată. Reamintim că acest act normativ conţine prevederi despre care Opoziţia susţine că sunt menite să oprime societatea civilă, mai exact va crea pârghii pentru decapitarea asociaţiilor şi fundaţiilor incomode. Astfel, ONG-urile vor fi obligate să transmită statului liste cu beneficiarii lor finali sub ameninţarea unor sancţiuni uriaşe, mergând până la 5 milioane de euro.

Reprezentanţi UDMR nu au votat, deşi formaţiunea lor reuşise să obţină, în Comisia juridică, o concesie uriaşă, şi anume ca ONG-urile deţinute de minorităţi să fie exceptate de la regulile de raportare care vor fi obligatorii pentru restul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Potrivit ziare.com, la ieşirea din sală, liderul PSD a fost chestionat de jurnalişti în legătură cu votul reluat iar acesta a dat vina pe sistemul electronic de vot, care nu a înregistrat voturile mai multor membri doar de la coaliţia de la putere.

Însă lucrurile nu par să fi stat chiar aşa cum le-a prezentat şeful PSD. Astfel, imediat după cel de-al doilea vot, Dragnea a fost văzut discutând tensionat cu colegii de la ALDE, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ieşit nervos din sala de plen. Întrebat de jurnalişti, Hunor a spus că reluarea votului a fost "o porcărie, o greşeală mare din partea majorităţii": "Votul nu se reia. Nu poţi să repeţi votul până când îţi iese. Înseamnă că distrugi tot ce înseamnă procedură şi principii parlamentare".

Opoziţia merge la CCR

"Vot, după vot, până când iese rezultatul pe care îl vrea PSD.

USR a ieşit din sală după ce PSD a reluat în mod abuziv votul pe legea pentru transpunerea directivei europene privind spălarea banilor pentru că prima dată nu a strâns suficiente voturi 'pentru'. USR a votat împotriva acestei legi pentru că PSD încearcă să transforme societatea civilă într-un furnizor de date şi informaţii pentru statul român.

Vom contesta legea la CCR şi vom ataca inclusiv chestiunea de procedură a acestui abuz groaznic. Nu vom închide ochii în faţa dictaturii lui Dragnea! Astăzi votul Parlamentului a fost ignorat de un singur om care continuă să transforme România într-un târg de ilegalităţi", transmite Dan Barna, liderul USR.

La rândul său, Raluca Turcan acuză şi ea că "dictatura PSD-ALDE nu are limită!" şi anunţă că formaţiunea sa va merge la CCR.

"După ce proiectul de lege privind spălarea banilor a picat la vot în Camera Deputaţilor, coaliţia PSD-ALDE a reluat votul şi a trecut proiectul care paralizează societatea civilă din România.

ONG-urile care ajutau bolnavi, oameni vulnerabili din punct de vedere social – victime ale violenţei în familie, persoane abuzate, oameni afectaţi de sărăcia severă – sunt asimilate societăţilor comerciale şi vor fi nevoite să raporteze date pe care nu le pot gestiona. În loc să ajute oamenii aflaţi în dificultate, ONG-urile vor completa declaraţii şi vor da cu subsemnatul la Oficiul pentru Prevenirea şi Spălarea Banilor.

Majoritatea lui Dragnea lasă zeci de mii de beneficiari ai acestor asociaţii în suferinţă, boală şi sărăcie. Există o excepţie! ONG-urile aparţinând minorităţilor naţionale vor fi scutite de aceste obligaţii. Acesta este trocul prin care Dragnea ţine la perfuzie majoritatea parlamentară. PNL va ataca la CCR această lege.

Liviu Dragnea mai are majoritate în Camera Deputaţilor doar prin hoţie şi şantaj!", transmite Turcan.

Nici PMP nu a primit bine modul în care s-a desfăşurat votul

"Pentru PSD nu există reguli nici în politică, nici în instituţii. Votul de astăzi şi modul în care s-a procedat arată că distanţa între penali şi tot ceea ce înseamnă normă într-o instituţie este foarte mică sau aproape nu există pentru PSD. Este o sfidare la adresa întregii societăţi. Este diabolic modul în care oamenii ăştia pot confisca instituţii şi mutila proceduri parlamentare doar pentru a-şi atinge obiectivele. (…) Eu am solicitat să intervin, pe procedură, pe acest vot, nu mi s-a dat voie nici să intevin", a declarat Tomac, citat de G4Media, la Palatul Parlamentului.

Lege cu potenţial toxic pentru societatea civilă

Reamintim că în Parlamentul României a ajuns, cu mare întârziere (atât de mare încât România a intrat în infringement) legea vizând transpunerea celei de a patra directive europene vizând combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Sub umbrela ei, deputaţii puterii au insistat, însă, să includă şi ONG-urile, care ar urma să fie obligate să raporteze la stat beneficiarii reali ai activităţii lor, sub ameninţarea unor amenzi uriaşe, mergând până la 5 milioane de euro. Cu alte cuvinte, un ONG care oferă servicii în domeniile social şi sănătate de exemplu, va trebui să facă liste cu copiii abandonaţi pe care îi ajută, bolnavii de HIV sau cancer şi să le trimită statului. Altfel, s-ar putea vedea obligat să plătească penalităţi enorme.

Opoziţia a criticat dur în comisiile de resort acest proiect:

"Textele pe care ni le-au propus erau texte care adeseori frizau absurdul. PNL a votat împotriva acestei iniţiative deşi la nivel de principiu susţinem această transpunere, pentru că trebuie să luptăm cu toţii contra terorismului şi spălării de bani. Însă modul în care au înţeles cei de la putere să transpună directiva este unul complet nefericit: au înţeles că e nevoie să lupte în primul rând nu împotriva celor ce săvârşesc infracţiuni sau contravenţii legate de spălarea banilor ci împotriva ONG-urilor, împotriva societăţii civile. (...) Societatea civilă este clar vătămată. Au declarat drept beneficiari reali orice persoană care într-un fel sau altul are un interes principal în legătură cu funcţionarea sau înfiinţarea unui ONG.

Adică orice beneficiar al actelor de caritate pe care le face un ONG va trebui într-un fel sau altul să fie identificat şi, într-un fel sau altul raportat de către fundaţie către acest oficiu de spălare a banilor. E prea mult chiar şi pentru PSD, mai ales dânşii care, aşa cum le spune titulatura, sunt social-democraţi", a explicat liberalul Ioan Cupşa.

Mai trebuie precizat că UDMR-ul a obţinut, luni, o concesie uriaşă în Parlament, mai exact, ONG-urile deţinute de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale au fost scutite de la obligaţia de raportare, în timp ce toate celelalte ONG-uri o vor face.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne