Situl grupului de curajoşi Şaltai Boltai închis de Kremlin

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Duminică, Rusia a blocat accesul către websitul misteriosului grup Şaltai Boltai, care publică informaţii despre care afirmă că ar fi documente şi emailuri ale oficialilor implicaţi în evenimentele din Ucraina.

Materialele publicate au menirea de a clarifica aspecte legate de anexarea Crimeei, despre operaţiunile secrete din Ucraina şi despre legăturile obscure cu mass media controlată de stat a Rusiei.

Duminică, însă, vizitatorii care ajungeau pe site au putut observa un mesaj lămuritor "Acest site a fost închis din ordinul guvernului Rusiei”.

Roskomnadzor, agenţia de monitorizare a comunicaţiilor din Rusia, a încercat să închidă situl miercurea trecută. Acesta însă a fost închis duminică, conform unei sentinţe a unui tribunal din St Petersburg dată într-un proces civil, conform Lenta.ru. Contul de twitter al grupului a fost de asemenea închis.

Şaltai Boltai, versiunea rusă a personajului englez Humpty Dumpty, a apărut online în Rusia anul trecut, publicând o cuvântare a preşedintelui rus, înainte ca acesta să o ţină.

Grupul publică periodic materiale incriminante, numite de ruşi "kompromat." După anexarea Crimeei din martie, grupul a publicat unele emailuri care ar fi fost transmise de către oficiali, în care este detaliată implicarea Rusiei în referendumul ilegal.

Grupul a mai publicat informaţii compromiţătoare despre anumiţi jurnalişti ruşi care au fost aplaudaţi de Vladimir Putin pentru modul „corect” în care au relatat despre Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe