Slovacia: cel mai mare protest anti-guvernamental de la prăbuşirea comunismului

Protest în capitala slovacă Bratislava generat de uciderea unui jurnalist de investigaţie, 9 martie 2018.
Protest în capitala slovacă Bratislava generat de uciderea unui jurnalist de investigaţie, 9 martie 2018. (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Zeci de mii de slovaci au ieşit pe străzile Bratislavei şi în alte câteva oraşe din Slovacia pentru a protesta împotriva presupuselor acte de corupţie, unii cerând demisia premierului Robert Fico.

Se estimează că protestele de vineri au fost cele mai mari mobilizări populare de la prăbuşirea regimului comunist în această ţară.

Protestele au fost declanşate de uciderea jurnalistului Jan Kuciak.

Jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak cerceta presupuse legături dintre mafia italiană şi persoane apropiate de premierul slovac Robert Fico, când a fost ucis acasă împreună cu logodnica sa.

Doi oficiali slovaci, care au fost menţionaţi în raportul lui Kuciak, au demisionat de atunci, însă au negat orice legătură cu crimele.

Nimeni nu a fost acuzat pentru comiterea celor două omoruri.

Se estimează că aproximativ 40.000 de persoane au protestat vineri, mulţi dintre manifestanţi afişând pancarte cu mesaje care cereau demisia lui Fico.

Robert Fico a condus ţara în 10 din ultimii 12 ani şi economia a înflorit, dar manifestanţii din Bratislava au scandat “Gata cu Fico” şi au zăngănit din chei, la fel cum au fprocedat în timpul protestelor anti-comuniste din 1989.

“Politicienii de la putere au pierdut încrederea noastră. Nu avem încredere în ei că ne pot garanta o investigaţie independentă şi au eşuat să cerceteze toate scandalurile precedente”, a declarat Maria Kuliovska, o manifestantă în vârstă de 30 de ani.

Mass media slovacă a declarat că acestea au fost cele mai mari proteste din 1989. Unele universităţi au permis studenţilor să plece mai devreme de la cursuri. Una dintre cele mai mari bănci din ţară, Slovenska Sprotelna, ce aparţin grupului austriac Erste Bank, a declarat că permite angajaţilor să plece înainte de terminarea programului de la lucru pentru a participa la protest.

Fico a afirmat că se va întâlni în weekend cu cei doi parteneri ai coaliţiei de guvernare pentru a soluţiona situaţia şi a nu schimba guvernul. Fico nu a cedat apelului venit din partea partidului Most-Hid de a-l înlătura pe ministrul de interne Robert Kalinak, un aliat apropiat al său.

Unii analişti consideră că, de fapt, coaliţia lui Fico s-ar putea prăbuşi, deşi el ar putea continua să conducă un guvern minoritar cu sprijinul unui partid de extremă dreapta în Parlament.

Martin Slosarik, analist la agenţia Focus specializată în sondaje, a precizat că Fico nu s-a confruntat niciodată cu o criză atât de profundă.

“Ultima investigaţie a lui Kuciak a avut un impact dur în ceea ce priveşte încrederea oamenilor în sistemul guvernamental, iar uciderea celor doi tineri a aprofundat şi mai mult aspectul moral” al întreagii situaţii, a susţinut Slosarik.