Slovenia se revoltă împotriva Bruxelles-ului, promite reguli mai stricte privind imigraţia

Criza imigraţiei continuă să zguduie Europa şi să creeze neînţelegeri între statele UE şi Bruxelles. Slovenia a adoptat unele modificări la legea privind imigraţia, care vor extinde măsurile pe care le-ar putea lua autorităţile pentru a controla numărul de imigranţi. Bruxelles-ul se opune noilor măsuri.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. (Natalia Kolesnikova/AFP via Getty Images)

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat oficialilor guvernului sloven că trebuie să îşi “modifice abordările”, după ce Slovenia a aprobat planuri noi pentru gestionarea numărului tot mai mare de imigranţi.

Într-o scrisoare trimisă premierului sloven Miro Cerar, Jagland a susţinut: “Sunt îngrijorat de amendamentele... propuse de guvernul dumneavoastră care, dacă sunt adoptate, vor schimba condiţiile pentru intrarea şi expulzarea imigranţilor şi solicitanţilor de azil în Slovenia, ridicând astfel un număr de probleme pe baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

Jagland a cerut Sloveniei să se asigure că reformele naţionale “vor susţine garanţiile importante la adresa drepturilor omului”, deşi a recunoscut că este de “înţeles” faptul că miniştrii doresc să adopte o nouă politică pentru gestionarea fluxului de solicitanţi de azil.

Săptămâna trecută, guvernul sloven a aprobat amendamentele la legea privind azilul, şi acestea vor ajuta ţara să-şi recupereze o parte din controlul asupra graniţelor naţionale.

Dacă vor fi aplicate noile amendamente, autorităţile slovene vor avea puterea de a respinge, în circumstanţe excepţionale, cererile solicitanţilor de azil chiar la graniţă.

În plus, autorităţile vor putea să expulzeze automat imigranţi şi refugiaţi care au pătruns ilegal în Slovenia.

Aceste măsuri vor fi activate doar dacă se consideră că imigraţia ilegală prezintă o ameninţare pentru ordinea publică sau securitatea naţională şi vor rămâne în vigoare pentru o perioadă de doar şase luni.

Ministrul sloven de interne Györkös Žnidar a descris măsurile ca fiind “necesare şi proporţionale”, dar acestea au fost criticate de mai multe organizaţii, inclusiv Crucea Roşie, Amnesty Internaţional şi UNICEF, care susţin că schimbările vor anula drepturile refugiaţilor la protecţie, lucru care este garantat de legea internaţională şi legea UE.

Controalele privind imigraţia au devenit o problemă majoră pentru mai multe state UE înaintea unor alegeri majore din acest an, inclusiv în Franţa şi Germania.

Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron a cerut ca graniţele externe ale Europei să fie consolidate, în timp ce rivalul său, Francois Fillon, a precizat că este inacceptabil ca Franţa să nu poată decide asupra numărului de persoane pe care le primeşte anual.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel a fost avertizată de către rivalul ei politic Horst Seehofer că trebuie să încheie cu alte ţări acorduri pentru refugiaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe