Snowden, China, Appelbaum. Noi întrebări despre puterea din spatele cazului Snowden

..
.. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Unul dintre cei mai hotărâţi suporteri ai lui Edward Snowden a uimit recent opinia publică cu declaraţii care ar putea clarifica cine anume se află în spatele întregului scandal declanşat de celebrul contractor al NSA.

Jacob Appelbaum, unul dintre apropiaţii lui Snowden, proaspăt întors după o călătorie în China, a declarat pentru Fusion că Beijingul nu ar conduce un stat opresiv bazat pe supraveghere strictă aşa cum descrie Occidentul.

"Nu am simţit un stat opresiv care îşi supraveghează cetăţenii. China a fost demonizată de către Occident".

Jacob Appelbaum, un hacker american implicat în Wikileaks, a călătorit în China unde s-a întâlnit cu Ai Weiwei unul dintre artiştii persecutaţi dur de regimul comunist.

În celebrul caz Snowden, fugarul american care purta peste 1,7 milioane de documente secrete ale SUA a ajuns pe 20 mai pe aeroportul din Hong Kong, fugind de serviciile de spionaj ale ţării sale. După 11 zile de dispariţie (în care Beijing-ul a refuzat să-l înmâneze americanilor, ridicând suspiciuni despre o eventuală implicare a Chinei în scandal), fostul contractor NSA a servit documentele unei jurnaliste – Laura Poitras, după care a zburat la Moscova, unde a intrat pe mâinile KGB, având un regim special, despre care specialiştii în spionaj afirma că ar fi menit să îl stoarcă de informaţii.

Jacob Appelbaum, care a ajutat inclusiv la dezvoltarea celebrului browser Tor, care păstrează anonimatul utilizatorilor săi, a lucrat şi pe postul de consultant al Der Spiegel în cazul Snowden.

"Percepţiile despre China nu concordă cu realitatea” a declarat Appelbaum pentru Fusion, încercând apoi să echilibreze declaraţia, continuând „sigur, ei deţin dube ale morţii, cu care recoltează organele oamenilor, dar nu sunt din cale afară de restrictivi [sublinierea noastră, n.r].

Anchetele Epoch Times, cât şi dovezile strânse de-a lungul anilor de membrii societăţii civile şi mass media, arată că Beijingul organizează din 2001 o macabră reţea de recoltare forţată de organe umane, de la prizonieri politic, vii, ţinuţi în lagăre speciale pe lângă spitale militare. Aceştia sunt tăiaţi la comandă şi omorâţi pentru a li se extrage organele, care sunt apoi vândute pe piaţa neagră. Întreaga industrie este învăluită în mister, în ciuda anchetelor desfăşurate, care au descoperit zeci de mi de transplanturi ale căror surse nu pot fi explicate.

În 2001 Ethan Gutmann, fost membru al Camerei de Comerţ China-SUA a dezvăluit detalii despre Marele Firewall - un proiect de cenzurare a internetului, organizat de regimul comunist în colaborare cu firma americană Cisco (împotriva căreia există deja procese pe rol), precum şi a unui proiect numit PoliceNet, de supraveghere a populaţiei, construit de Beijing.

Conform unui raport NPR, în 2005 regimul comunist a început un alt proiect masiv de instalare de camere de luat vederi, pe care oficialii comunişti îl numesc Skynet. Conform Wall Street Journal, care citează un specialist în securitate din Shanghai, anul trecut China a instalat cel puţin 100 de milioane de camere de luat vederi, număr care va fi suplimentat cu 15% în următorii 5 ani.

Appelbaum zice că nu

"Am realizat pe vremuri că marea mea contribuţie către societate va fi dezvăluirea metodelor de supraveghere” a declarat Appelbaum pentru Fusion, implicând, în ciuda dovezilor, faptul că în China aceasta nu ar exista.

Freedom House, o organizaţie de monitorizare a drepturilor omului plasează China pe locul 87 din 100, în ceea ce priveşte libertatea internetului (100 fiind poziţia cea mai proastă) pe motiv de „hărţuire a organizaţiilor societăţii civile care pe vremuri erau tolerate, a liderilor de sindicat, a elitei academice şi a bisericilor persecutate de stat (...) În 2014 controlul asupra Internetului a continuat să se strângă, iar numeroşi activişti care fuseseră deţinuţi din 2013 au primit pedepse motivate politic"