Snowden: chinezii au furat planurile super avionului F35

Snowden dezvăluie pentru Spiegel că planurile F-35 au fost furate de China
Snowden dezvăluie pentru Spiegel că planurile F-35 au fost furate de China (Der Spiegel)

Edward Snowden a transmis informaţii ziarului german Der Spiegel, în care arată că planurile avionului de luptă de generaţia a cincea, F-35, ar fi fost furate de regimul comunist chinez.

Slideurile transmise arată că Departamentul Apărării (DOD) al SUA cunoaşte faptul că hackerii chinezi, probabil aparţinând diviziei cyber a Armatei de Eliberare a Poporului, braţul înarmat al Partidului Comunist Chinez au furat planurile proiectului Joint Strike Fight F-35, cunoscut şi sub numele Lightning II.

China a dezvăluit recent un prototip al propriului său model- numit Shenyang J-31- care arată surprinzător de asemănător cu modelele F-22 Raptor şi F-35. Un militar senior american a declarat în condiţii de anonimat că „acesta este un avantaj major pentru China. Au salvat 25 de ani de cercetare şi dezvoltare. Este o nebunie”.

Modelul Shenyang J-31 este asemănător cu F-22 Raptor, fiindu-i superior în unele privinţe. Asemănarea ca formă – cel puţin – este şocantă. Având o protecţie împotriva sistemelor anti-radar îi oferă un plus care subminează avantajele modelelor americane.

Ploaia de atacuri cibernetice cu care se confruntă DOD – majoritatea fiind iniţiate de China şi Iran – au deja un nume de cod - “Byzantine Hades”.

Informaţiile prezentate de Snowden arată că DOD a înregistrat deja 30 de mii de incidente, dintre care 500 au fost considerate „intruziuni semnificative”. Costurile întregii poveşti s-ar cifra la peste 100 de milioane USD.

Oficialii chinezi au negat imediat informaţiile: “aşa numitele dovezi care sunt lansate împotriva noastră sunt acuzaţii fără motiv” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei.

Într-un răspuns neobişnuit de rapid la incidentul creat de Snowden, Hong Lei a mai adăugat că “potrivit unor materiale prezentate de persoana în chestiune, alte ţări au şi ele înregistrări ale unor activităţi cibernetice neplăcute”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe