Soarta Roşiei Montane încă sub semnul întrebării. Românii fac apel la Cioloş. Petiţie online

După ce în urmă cu trei ani se revărsau cu zecile de mii în stradă pentru salvarea Roşiei Montane de la distrugere prin minerit cu cianuri, românii se mobilizează acum din nou, online, pentru a-l convinge pe premierul Cioloş să dea undă verde depunerii dosarului Roşia Montană la UNESCO.
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Mii de români au semnat o petiţie prin care îi cer (încă) prim ministrului Dacian Cioloş să îşi asume de urgenţă depunerea dosarului de nominalizare a Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Petiţia a fost iniţiată în contextul în care atât fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, cât şi actualul ministru, Corina Şuteu, au atras atenţia că premierul Cioloş nu şi-a asumat dosarul Roşia Montană la UNESCO şi că dacă depunerea nu se va face acum, şansele scad major ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici şi aici

Iniţiatorii petiţiei le amintesc cetăţenilor că Dacian Cioloş a lăsat mereu impresia că este un susţinător al includerii Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, însă, la finalizarea mandatului tărăgănează procedura şi bate în retragere.

"Schimbarea de atitudine a prim-ministrului Cioloş este concomitentă cu înteţirea eforturilor de lobby din partea vechilor susţinători ai proiectului minier. Aceştia se folosesc de arbitrajul internaţional pentru a intimida cabinetul Cioloş şi a-l determina să nu ia nicio decizie privind viitorul Roşiei Montane. Sunt invocate aceleaşi ameninţări privind eventuale despăgubiri, repetate şi de Victor Ponta pe vremea când era premier.", scriu iniţiatorii.

Redăm textul petiţiei care poate fi semnată aici

"Domnule prim-ministru Dacian Cioloş,

În cei peste 15 ani ai campaniei Salvaţi Roşia Montană am urmărit acţiunile şi discursul privind Roşia Montană a numeroşi preşedinţi, prim-miniştri, miniştri şi înalţi funcţionari. Dvs. aţi fost printre singurii care ne-aţi lăsat să credem că veţi avea curajul să înfruntaţi industria minieră şi să ascultaţi argumentele raţionale ale sutelor de specialişti care au cerut nominalizarea Roşiei Montane pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Nu aţi ratat nicio ocazie să menţionaţi în declaraţii importanţa protejării Roşiei Montane. Acum a venit momentul să vă urmaţi propriile cuvinte. Cei mai mulţi oameni de stat, prin deciziile lor favorabile distrugerii Roşiei Montane au picat testul generaţiei noastre. România nu are nevoie de încă o astfel de dezamăgire.

Vă cerem, domnule prim-ministru Dacian Cioloş, să vă asumaţi de urgenţă depunerea dosarului de nominalizare a Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură