Şoc în Nigeria: a fost reţinută o fetiţă de 10 ani ce purta o centură explozivă

Organizaţia teroristă jihadistă Boko Haram face masacru în Nigeria (arhivă).
Organizaţia teroristă jihadistă Boko Haram face masacru în Nigeria (arhivă). (STR / AFP / Getty Images)

Autorităţile nigeriene au anunţat că au arestat o fată în vârstă de zece ani, care purta o centură plină cu explozibil, în statul Katsina. Incidentul a avut loc marţi, dar a fost anunţat abia miercuri, după ce, în Kano, un atentat sinucigaş a dus la moartea mai multor persoane. Fetiţa a fost oprită împreună cu alţi doi presupuşi membri ai grupului terorist Boko Haram, responsabil pentru răpirea recentă a peste două sute de fete.

În Nigeria terorismul nu ezită să recurgă la tineri pentru a-şi duce la bun sfârşit atentatele mortale.

Miercuri, 30 iulie, la Universitatea din Kano o fată s-ar fi aruncat în aer printre studenţii strânşi în jurul listelor de admitere la universitate, provocând şase decese. Alte şapte persoane au fost rănite. Acesta este unul din multe alte atacuri efectuate în ultimele zile în locuri publice din Kano. La fel ca şi în celelalte cazuri se crede că responsabili sunt teroriştii Boko Haram.

A fost în schimb dejucată tentativa unui al doilea atentat şi acesta, după toate probabilităţile, tot opera grupului terorist Boko Haram. Poliţia nigeriană a declarat că a arestat o fetiţă kamikaze în vârstă de 10 ani, care ascundea, sub veşminte tradiţionale, o centură explozivă pe care se pregătea să o detoneze. Fetiţa a fost oprită în nordul statului Katsina, învecinat cu Kano, scena recentelor atentate sinucigaşe efectuate de către femei.

"Forţele de securitate au arestat trei suspecţi care se consideră că aparţin grupului terorist Boko Haram, inclusiv o fată de 10 ani", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mike Homers, indicând faptul că micuţa avea o centură explozivă ataşată la brâu.

Violenţa în întreaga ţară pare de nestăvilit. Marţi seară, cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte zece rănite într-un dublu atentat împotriva a două moschei şiite din Potiskum, localitate din Statul Yobe (nord-est), deja lovit de mai multe ori de Boko Haram.

Din păcate, mai sunt încă în mâinile grupului Boko Haram 219 eleve de liceu răpite în aprilie, după ce aproximativ 60 dintre ele au scăpat. Până în prezent operaţiunile armatei nu au condus la eliberarea tinerelor. Răpirea lor a provocat indignarea comunităţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe