Social-democraţii, replică pentru Iohannis: Românii consideră că PSD poate administra cel mai bine economia naţională

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

PSD-ul condus de Liviu Dragnea a reacţionat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, după criticile lansate de preşedintele Klaus Iohannis la adresa bugetului de stat pentru anul 2019 promovat de coaliţia de guvernare.

"Singurul buget pe placul lui Iohannis ar fi cel propus de PNL. Nu înţelege însă că cetăţenii nu au încredere că PNL ar putea conduce România, aşa cum s-a văzut la ultimele alegeri. În cei doi ani de guvernare PSD, economia a mers bine, puterea de cumpărare a pensionarilor şi salariaţilor a crescut cu 18%-20%, peste rata inflaţiei, iar în acest an Guvernul a alocat cu peste 15 miliarde lei mai mult pentru investiţii", a transmis PSD.

Social-democraţii susţin că lucrurile ar fi putut merge şi mai bine dacă Iohannis "nu ar fi băgat tot timpul beţe-n roate".

"Campania sa electorală este singurul lucru care îl preocupă. Blochează orice, fără să fi avut nici măcar o singură iniţiativă constructivă, care să fi adus ceva bun pentru cetăţeni! Din acest motiv PNL a pierdut alegerile, iar românii consideră în continuare că PSD poate administra cel mai bine economia naţională", a punctat PSD.

Poziţia Cotroceniului, via purtătorul de cuvânt al preşedintelui

"Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an! Abia astăzi bugetul de stat pentru anul 2019 a ajuns la Preşedintele României pentru promulgare.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenţia că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD.

Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginaţia PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, aşa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor.

Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiţii de legalitate şi procedură.

Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluţii a Guvernului PSD, soluţii pentru problemele reale ale cetăţenilor. Un Guvern care şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio, iată, şi acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor.

Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat priorităţile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă.

Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliţia majoritară este presărat cu estimări suprarealiste şi, de fapt, nu ţine cont de contextul economic. Taxele şi impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, preţurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată ca şi în 2019 situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul.

Preşedintele României consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente.

În realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent şi introduce prevederi bugetare «din pix» în privinţa fondurilor europene. Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru că România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid.

Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să îşi demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Naţional Liberal a obţinut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susţinerea şi adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocaţiilor pentru copii este o măsură necesară şi mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziţia fermă a Partidului Social Democrat.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menţionate creşterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creşteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs şi de care PSD profită în cea mai mare măsură. De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investiţiilor indispensabile pentru calitatea vieţii cetăţenilor la nivelul comunităţilor locale.

În schimb, şi în 2019 rămân acut subfinanţate sectoare cu adevărat prioritare, precum sănătatea, educaţia, infrastructura, de a căror dezvoltare ar beneficia, evident, toţii românii.

Din cauza propriei incompetenţe în gestionarea banilor publici, PSD în pană de soluţii. Este elocvent cazul bugetelor administraţiilor locale, pe seama cărora s-a realizat în acest an închiderea în ţinta de deficit a bugetului naţional.

Preşedintele României avertizează că efectele acestei situaţii sunt dintre cele mai grave, în condiţiile în care ajung să fie puse sub semnul întrebării alocările fondurilor necesare persoanelor cu dizabilităţi, fapt care ar afecta sute de mii de familii. PSD dă dovadă de o indiferenţă crasă faţă de persoanele cu dizabilităţi, pe care le lasă în grija autorităţilor locale, dar nu se asigură că există fonduri necesare pentru aceste plăţi.

Având în vedere toate aceste elemente, Preşedintele României urmează să ia o decizie în privinţa Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care o va anunţa public în zilele următoare."