Socialiştii doresc ca R. Moldova să treacă la forma de guvernare prezidenţială

La protestele din câteva oraşe din R. Moldova, Partidul Socialiştilor a anunţat că începe colectarea semnăturilor pentru susţinerea promovării ideii unei republici prezidenţiale.
Protestul Partidului Socialiştilor din R. Moldova 24.09.2017
Protestul Partidului Socialiştilor din R. Moldova 24.09.2017 (facebook.com)

Reprezentanţi şi susţinători ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) au desfăşurat duminică acţiuni de protest la Bălţi, Anenii Noi şi Cahul împotriva anulării referendumului propus de şi în sprijinul ideilor preşedintelui Igor Dodon. Unii protestatari ar fi ieşit la manifestaţie pentru a protesta şi împotriva încercării Partidului Democrat, a guvernării coordonate de Vlad Plahotniuc, de a uzurpa puterea în stat. Sloganurile pe care le-a scandat mulţimea au fost ”Dodon este preşedintele nostru”, ”Anticipate”, ”Referendum”, ”Hoţii la dubă” şi ”Moldova”.

În context, Igor Dodon a ţinut să amintească că la 24 septembrie urma să aibă loc referendumul consultativ pe marginea a patru chestiuni: privind inadmisibilitatea recuperării miliardului de euro, deturnat din sistemul financiar-bancar al Moldovei din contul cetăţenilor; extinderea împuternicirilor Preşedintelui; reducerea numărului de deputaţi ai Parlamentului şi privind predarea în şcolile ţării a Istoriei Moldovei.

”Deoarece regimul de la guvernare restricţionează dreptul poporului Moldovei de a-şi exprima opinia prin intermediul unui referendum consultativ, colegii din PSRM au decis să-l organizeze de sine stătător”, scrie şeful statului pe pagina sa de socializare.

Potrivit europaliberă.org., la Cahul, PSRM a anunţat, în premieră, că va lansa o campanie naţională de culegere a semnăturilor pentru trecerea la un sistem prezidenţial. Totodată, într-o rezoluţie se afirmă că socialiştii se vor aduna la Chişinău, dacă Igor Dodon va convoca o aşa-numită „Mare Adunare Naţională” pentru a pune capăt confruntărilor cu „guvernul oligarhic”.

”Obiectivul PSRM este să colecteze semnături de la cel puţin 70% dintre cetăţenii ţării cu drept de vot”, a adăugat Igor Dodon mulţumindu-le ”sincer prietenilor, colegilor şi camarazilor din Partidul Socialiştilor pentru susţinere deplină şi încrederea acordată”.

”Cică astăzi Dodon protestează împotriva patronului său Plahotniuc”, comentează Maia Sandu pe pagina sa de Facebook menţionând că din ziua „înscăunării” cu ajutorul lui Plahotniuc, Dodon se remarcă printr-un singur lucru - incoerenţă. ”Una spune, alta face şi, cu siguranţă, cu totul altceva crede. Din frică, din ipocrizie sau din indiferenţă totală faţă de cetăţeni?”