Socialistul Vasile Bolea: Maia Sandu să retragă proiectul de asumare a răspunderii, ori Parlamentul va dezbate moţiunea de cenzură

Vasile Bolea, deputat PSRM
Vasile Bolea, deputat PSRM (captură foto / privesc.eu)

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că în urma discuţiilor avute în cadrul fracţiunii, Partidul Socialiştilor nu intenţionează să retragă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu.

Mai mult decât atât, socialiştii au reiterat că unica ieşire din criza politică, ce ar fi fost provocată de premierul Maia Sandu, ar fi să-şi retragă proiectul de asumare a răspunderii.

„În caz contrar, la următoarea şedinţă a Parlamentului, se va dezbate moţiunea de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor (PSRM). Noi am văzut şi am examinat acea propunere cu care a venit doamna Maia Sandu astăzi.

Faptul că dânsa a venit cu această propunere prin care solicită ca noi să ne retragem moţiunea de cenzură şi ea se angajează să nu propună lista scurtă de candidaţi la funcţia de Procuror General, ci să expedieze Legea procuraturii la Comisia de la Veneţia, arată că nu a existat nicio urgenţă în vederea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de modificare a Legii Procuraturii”, a declarat deputatul socialist.

Bolea a ţinut să explice că atât Constituţia statului R. Moldova, cât şi mai multe hotărâri ale Curţii Constituţionale vorbesc despre faptul că procedura de angajare a răspunderii Guvernului faţă de un proiect de lege ar avea la baza sa urgenţa pentru luarea unor decizii atunci când există unele situaţii in extremis.

Vorbind despre procedurile care sunt în cadrul Comisiei de la Veneţia, Bolea a adăugat că aceasta nu examinează şi nu avizează legi care au intrat în vigoare, ci doar proiecte de legi care urmează a fi adoptate de către Parlamentele ţărilor suverane.

„În cazul în care ne retragem moţiunea de cenzură, acest proiect prin asumarea răspunderii devine lege şi respectiv, chiar dacă va fi transmis Comisiei de la Veneţia pentru a da un aviz, Comisia de la Veneţia nu examinează şi nu dă avize pe legi care au intrat în vigoare. Doamna Maia Sandu împreună cu întregul Guvern mai au încă timp să decidă asupra retragerii acestui proiect privind asumarea răspunderii”, a punctat Bolea.

Totodată, socialistul a menţionat că potrivit legislaţiei, Biroul permanent este responsabil de convocarea şedinţei Parlamentului în cadrul căreia va fi dezbătută moţiunea de cenzură.

Menţionăm că prim-ministrul Maia Sandu a propus luni, 11 noiembrie, socialiştilor să-şi retragă moţiunea de cenzură împotriva guvernului pentru ca legea care îi conferă dreptul să preselecteze candidaturile la funcţia de Procuror General să intre în vigoare. Ulterior, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaţilor, legea urmează a fi trimisă spre expertizare Comisiei de la Veneţia.