SoftBank şi Arabia Saudită creează un fond de 100 miliarde USD pentru investiţii în tehnologie

După achiziţia designerului de chipuri ARM în iulie, iată că Softbank anunţă acum un fond de investiţii pentru tehnologie împreună cu Arabia Saudită
(Captură Foto)

Compania pentru telecomunicaţii şi Internet Softbank a anunţat în urmă cu câteva zile că va colabora cu Arabia Saudită pentru a lansa un fond pentru investiţii în tehnologie în valoare de până la 100 miliarde de dolari.

Fondul Public de Investiţii (PIF) al Arabiei Saudite – principalul fond saudit – ar putea investi până la 45 miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani în noul fond, posibil numit SoftBank Vision Fund, în timp ce Softbank va investi aproximativ 25 miliarde de dolari.

Câţiva alţi investitori globali majori discută de asemenea o posibilă implicare în noul fond, care ar putea deveni în curând cel mai mare fond de capital privat, a susţinut SoftBank. Investitorii privaţi din Londra nu au fost identificaţi.

Anunţul prezintă interes datorită faptului că Softbank are legături cu China, iar agresivitatea cu care compania face achiziţii ciudate în ultimul timp a atras atenţia.

Pe lângă pachetul său semnificativ de acţiuni în compania chineză de comerţ electronic Alibaba şi operatorul american de Internet wireless Sprint, în mod bizar, compania şi-a creat de asemenea o prezenţă în sectorul de design al cipurilor (!) cu achiziţia producătorului britanic de cipuri ARM Holdings.

Achiziţia a părut bizară dat fiind că Softbank este o companie de telecomunicaţii cunoscută pentru că deţine Yahoo Japan şi Sprint.

În iulie, atunci când Softbank, care avea deja o datorie de 89 de miliarde, a achiziţionat ARM, răspunsul Bloomberg la întrebarea "de ce ar achiziţiona Softbank o companie producătoare de chipuri cheltuind suma de 32 de miliarde" a fost "pentru că Softbank este interesat de viitorul pe care îl are conceptul de Internet of Things, în care dispozitivele, de la fierbătoare la lămpi de iluminat, maşini de spălat şi drone - vor deveni interconectate".

O înţelegere mai clară a situaţiei poate fi obţinută având în vedere că Softbank este un jucător major pe piaţa extrem de închisă a internetului chinez. Ei controlează 32% din Alibaba, şi prin asta domină piaţa de comerţ online a Chinei, deoarece Alibaba a investit masiv în companii de top ale internetului chinez - de exemplu Weibo, gigantul de microblogging chinez, controlat strâns de regimul comunist chinez.

Pentru Arabia Saudită, faptul că devine principalul partener în noul fond îi va oferi o oportunitate suplimentară pentru a reduce dependenţa economiei de petrol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie