Soldat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud traversând una dintre cele mai bine păzite frontiere din lume

Un dezertor nord-coreean a reuşit să treacă una dintre cele mai militarizate zone din lume, plină de mine, înconjurată de sârmă ghimpată şi păzită de soldaţi din cele două ţări.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Captură Foto)

Un soldat nord-coreean a dezertat joi, 29 septembrie, în Coreea de Sud, pe jos şi fără arme, iar în prezent este cercetat de autorităţile sud-coreene pentru a se stabili motivele dezertării, a informat Statul major al forţelor armate sud-coreene (ROK Armed Forces).

Bărbatul a trecut linia de demarcaţie militară prin partea de est a Zonei Demilitarizate, o limită stabilită la sfârşitul războiului care a divizat cele două Corei, după armistiţiul din 1953.

Traversarea a avut loc la ora 10:00 (ora locală), şi nu s-au tras focuri de armă, informează BBC.

Dezertările prin această frontieră sunt rare

Ultima dezertare relatată de mass-media a avut loc în luna iunie 2015, când un tânăr soldat nord-coreean s-a alăturat trupelor sud-coreene, în Hwacheon, o regiune sud-coreeană foarte aproape de graniţă.

În 2012, un soldat nord-coreean a reuşit să se sustragă camerelor de supraveghere şi gardurilor electrice înainte de a se preda trupelor sud-coreene. Ca urmare a incidentulului, trei comandanţi ai armatei acestei ţări au demisionat, au declarat autorităţile sud-coreene.

Alte dezertări

Autorităţile din Seul, capitala Coreei de Sud, declară că peste 29.000 de soldaţi nord-coreeni au dezertat de la sfârşitul Războiului Coreean, dar cele mai multe dezertări sunt efectuate prin China.

Acest ultim episod urmează după dezertări ale unor nord-coreeni de rang înalt, într-un moment de tensiuni internaţionale amplificate din cauza testelor nucleare şi de rachete desfăşurate în acest an de către naţiunea condusă de Kim Jong-un.

Cel mai important dezertor este Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului Coreei de Nord în Marea Britanie, care luna trecută a devenit diplomatul de cel mai înalt nivel care a dezertat până în prezent, conform Reuters.

În luna aprilie 2016, 12 chelneriţe nord-coreene, care lucrau într-un restaurant în China, au scăpat în Coreea de Sud împreună cu patronul localului.

Atunci când nord-coreenii reuşesc să ajungă în Coreea de Sud, primesc asistenţă de la guvern pentru a se integra, cu toate că unii dintre ei au criticat dificultăţile financiare şi discriminarea la care sunt supuşi în momentul sosirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe