Soldaţi polonezi, români şi din alte state NATO participă la un exerciţiu militar comun

Soldaţi polonezi şi din mai multe state NATO au lansat un exerciţiu de apărare de mare anvergură în nordul Poloniei, pe fondul temerilor ridicate de manevrele militare comune dintre Rusia şi Belarus care s-au încheiat în urmă cu două zile.
Soldaţi polonezi
Soldaţi polonezi (Sean Gallup/Getty Images *)

Exerciţiul Dragon-17 implică aproximativ 17.000 de trupe terestre, aeriene şi maritime şi aproximativ 3.500 de echipamente militare. Securitatea cibernetică este de asemenea testată.

Pentru prima dată, în cadrul exerciţiului bianual, care se va încheia în 29 septembrie, vor participa şi noua Forţă de Apărare Teritorială a Poloniei, care este formată din voluntari civili ce susţin trupele regulate.

Celelalte naţiuni participante sunt România, Lituania, Letonia, Germania, Marea Britanie, Slovacia, Italia – care sunt membre NATO – precum şi naţiuni partenere precum Georgia şi Ucraina.

Adjunctul ministrului polonez al apărării, Michal Dworczyk, a vizitat joi poligonul de testare Drawsko Pomorskie din nord-vestul Poloniei, principalul loc de desfăşurare a manevrelor terestre în cadrul Dragon-17.

Dworczyk a declarat că exerciţiul militar are o natură defensivă şi contrastează cu proaspăt încheiatul exerciţiu militar comun ruso-belarus Zapad 2017. Oficialul polonez a precizat că exerciţiul Zapad a avut o „trăsătură ofensivă foarte clară”.

În cadrul exerciţiul Dragon-17, unul dintre scenarii implică reacţia trupelor la o tentativă de preluare a controlului asupra unui teritoriu disputat prin acţiuni hibride, a afirmat Dworczyk, notând că scenariul a fost inspirat de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

În plus, Dworczyk a mai declarat că experţii în securitate din Polonia şi regiune sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia ar putea lăsa în urmă câteva unităţi militare în Belarus după exerciţiul Zapad 2017.