Soluţia la criza refugiaţilor? Răspunsul se găseşte în "parabola instalatorului"

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Care este soluţia la criza refugiaţilor? Sunt şi terorişti printre ei? De ce sunt unii dintre ei aşa de agresivi cu forţele de ordine şi determinaţi să ajungă la destinaţie? Se va islamiza Europa? Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, de profesie sociolog, a încercat să dea un răspuns acestor întrebări controversate care au stârnit animozităţi în rândul opiniei publice.

"Soluţia, cum am mai zis - parabola instalatorului - când picură ţeava la chiuvetă, nu închizi uşa de la baie, repari ţeava. Deci soluţia durabilă e în Orientul Mijlociu. Trebuie să opreşti conflictul. E şi anormal să accepţi depopularea unei ţări, numai pentru că nişte nebuni vor să o transforme în teatrul lor de război. Le scufundăm bărcile? În nici un caz. Cooperăm cu Turcia, Iordania şi Liban pentru a-i ajuta să ţină refugiaţii cât mai aproape de ţara de origine? Evident.

Ridicăm ziduri şi garduri de sârmă? Greşit. Aşa înfloreşte traficul de persoane. Şi în loc să ne luptăm cu migraţia ilegală, ne luptăm cu reţelele de traficanţi şi vă asigur că e mult mai greu. Cei care au intrat pe teritoriul UE, ce facem cu ei? Le oferim adăpost, îi împărţim frăţeşte între state şi îi triem, ca să respectăm regulile. Cei care nu se califică pentru statutul de refugiat trebuie întorşi în ţările lor. Doar numărul e mare într-un interval scurt, Occidentul are deja experienţa procedurilor, deci n-ar trebui să ne facem griji", a precizat Lăzăroiu.

Sunt şi terorişti printre ei? Irelevant, susţine analistul, argumentând că sunt deja 20 de milioane de musulmani pe teritoriul UE care pot fi recrutaţi pentru operaţiuni teroriste. Vigilenţa autorităţilor rămâne la acelaşi nivel.

Se "islamizează" Europa? "Păi să vedem. Sunt în jur de 20 de milioane de musulmani în UE, adică 4%. Dacă mai vine 1 milion se fac 4,1% (dacă vin 2 milioane se fac 4,2%). În România sunt 6% maghiari şi n-am auzit pe nimeni să spună că România s-a maghiarizat (ceea ce n-ar fi fost rău). Prognozele spun că în 2050 ar putea fi 10% musulmani. Dacă vor fi 10% înseamnă că se va fi islamizat Uniunea Europeană? Dacă da, atunci SUA sunt deja mexicanizate", a afirmat Lăzăroiu.

"Economic, creşte forţa de muncă într-o Europă îmbătrânită, care abia îşi mai plăteşte pensiile. Caută refugiaţii ajutoare sociale? Nu ştiu. Dacă asta caută, atunci ar trebui statele europene să renunţe la statul bunăstării. În SUA migranţii merg pentru libertate economică, nu pentru ajutoare sociale", a subliniat fostul consilier prezidenţial.

Tuturor celor care judecă manifestările agresive ale refugiaţilor în contact cu forţele de ordine şi determinarea cu care vor să ajungă la destinaţie, Lăzăroiu le transmite două lucruri:

1. Oamenii în circumstanţe deosebite se comportă altfel decât în mod obişnuit. Români de ai noştri care au fost printre ei, au admis că nu sunt siguri că n-ar fi făcut la fel, dacă ar fi fost puşi în aceeaşi situaţie. E ca la meci. Suporterii rup scaune, politia dă cu lacrimogene, ştim cu toţii tiparul.

2. Dacă aş fi ţara de destinaţie vizată aş fi fericit să ajungă la mine nişte migranţi de ăştia atât de determinaţi, înseamnă că fac faţă provocărilor. Sunt puternici.

"Dragnea s-a dus să vadă refugiaţii din Budapesta. "Mi s-a părut ciudat că sunt foarte bine organizaţi", zice el. Mă mir de mirarea lui Dragnea. El probabil s-a gândit că microbuzele cu votanţi care bântuiau "spontan" prin Teleorman aveau o comandă unică. Doar că oamenii ăştia sunt de ceva vreme pe drumuri grele. Şi, când pleci într-o asemenea călătorie, dacă nu te organizezi eşti ca şi pierdut", a opinat Lăzăroiu.

În opinia lui, cea mai grea întrebare care se pune într-un astfel de context acum este "ce ne facem cu valul de xenofobie din România şi Estul Europei".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne